Moet dat mailtje vandaag de deur uit?

Mailen biedt veel mogelijkheden en is niet meer weg te denken in deze wereld. 
Het kan altijd en overal en dat is handig: een mailtje is zo gestuurd. Dat kan ook een nadeel zijn: je kan jezelf verliezen in steeds je mailbox bekijken. En ‘snel nog even een mail sturen’.

Altijd mail

Een tijdje geleden kwam er weinig uit mijn handen. Ik had allemaal plannen voor mijn onderneming en dingen die ik thuis aan wilde pakken. En ik merkte dat een dag soms voorbij was voordat ik het door had. ‘Even mail bekijken op mijn mobiel’ kan er soms voor zorgen dat mijn hoofd vol zit met dingen die nog moeten en kunnen gebeuren.
Mijn valkuil is om me daarin te verliezen. Zo heb ik in de loop der jaren een haat-liefde verhouding met mail opgebouwd. Tijd om er bewuster mee om te gaan!

Dinsdag en donderdag niet meer

Voor mijn werk handel ik veel via mail af. Maar de dingen hoeven zelden binnen een dag te gebeuren. Ieder dag mijn mail bekijken leek me dan ook helemaal niet nodig. Een paar maanden geleden heb ik besloten om op dinsdag en donderdag mijn mail niet te bekijken. In het begin was het even wennen. Ik moest sommige dingen gestructureerder aanpakken. Zo moest ik op maandag en woensdag bedenken of ik de dag erna informatie uit een van mijn mails nodig zou hebben.

Rust en vooruitkijken

Het gaf me een enorme rust en ruimte om op dinsdag en donderdag niet afgeleid te worden door mails. Het lukte me weer beter om me te concentreren op andere dingen, zoals het verder lezen in boeken, het uitwerken van plannen en het maken van verwonderkaarten. Het werden goede dagen om met mensen af te spreken om over ondernemersplannen te praten. Vele dingen die ik bedenk kunnen niet meteen gedaan worden. Dus zet ik ze op een lijstje. En dat zorgt vooralsnog voor meer rust in mijn doen en laten, ook op de andere dagen.

En nu

Langzaam sloop het er weer in om ook op dinsdag en donderdag mijn mail te bekijken. En ik betrap mezelf erop dat ik weer vaker naar mijn mail kijk zonder er meteen praktisch mee aan de slag te gaan. Zodra ik merk dat het mijn andere plannen weer in de weg gaat zitten ga ik weer voor mezelf bedenken hoe ik met mijn mail om wil gaan.

Hoe ga jij om met mail? Doe jij hoe je denkt het dat hoort? Of ga je ermee om op de manier die bij jou past?

In 2012 verscheen er iedere dinsdag een mijn artikel van mij op de oude site van Vrouw & Passie. Bekijk ze hier allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.