Naar de Dalai Lama

Het Tibetaans instituut Yuenten Ling in Huy , België, had de Dalai Lama uitgenodigd voor het inzegenen van hun nieuwe tempel. Aansluitend gaf hij een lezing over Liefdevolle vriendelijkheid. Een vriend van me plaatste een tijd geleden een berichtje op Facebook dat hij naar daar naartoe ging. Ik las het en dacht ‘dat wil ik ook!’. Ik vind hem altijd overkomen als een bijzondere man en daarnaast kan ik me erg vinden in het Boeddhisme, dus ik heb snel een kaartje gekocht voor deze gebeurtenis.

Gisteren was het zover.

Nadat we ons toegangsticket hadden laten zien, kwamen we via een mooie weg op het terrein van het Tibetaans instituut. Wat een mooie en kleurige bedoeling! Een groot groen terrein. Overal wapperende gebedsvlaggen. Allerlei soorten mensen en nationaliteiten liepen er rond. Waaronder Tibetaanse gezinnen, met kleden en picknickmanden op het gras. Her en der mensen in traditionele Tibetaanse klederdracht. Het was een groot terrein en het was er druk. We begrepen dat er in totaal 5000 mensen werden verwacht.

We waren er ruim op tijd, dus konden rustig om ons heen kijken. Ik vond het mooi om te zien hoeveel verschillende soorten mensen er op af waren gekomen. Ik hoorde vele talen en nam alle mensen rustig in me op. Wij hadden een kaartje gekocht voor het gedeelte dat zich voor de nieuwe tempel bevond, en waar de lezing zou worden gehouden. Rijen vol stoelen stonden er klaar en we gingen er op tijd zitten om een plekje met goed zicht uit te zoeken. Bijna alle stoelen stonden in de volle zon. Zoals de mensen die mij kennen weten, kan ik er niet zo goed tegen om in de zon te zitten. Ik verbrand snel, raak snel oververhit en word er altijd wat slapjes van. Gelukkig trok degene waar ik daar mee was het beter, zodat ik -zolang het nog niet was begonnen- zo nu en dan de schaduw instapte. Een van de laatste keren was het bijna tijd voor Zijne Heiligheid om eraan te komen. Mensen werden verzocht op bepaalde plekken niet meer te staan. Secirutymensen gingen op hun plek staan.
Er viel langzaam een stilte over het terrein en de vele mensen.

De Dalai Lama kwam in een open auto aan en werd de tempel in geleid. Op videoschermen konden we zien en horen wat er daar gebeurde. Hij vertelde onder andere dat een paar goede vrienden uit Europa daar zaten, waaronder een Islamiet, een Christen en een Jood. Hij vind het belangrijk dat alle mensen en alle geloven samen met elkaar kunnen leven. En dat ze allen hun eigen ding doen. Met respect voor elkaar.

Daarna volgde de lezing, deze vond voor de tempel plaats. Hij gaf aan dat hij open stond voor vragen. De secirutymensen werden hierdoor ietwat van hun stuk gebracht, want ineens kwamen er mensen wel heel dichtbij. En ergens moest een losse microfoon vandaan werden gehaald.

Ik merk dat ik niet goed in woorden kan overbrengen wat hij allemaal vertelde. Veel moet ook nog wat bezinken.
Wat me bijstaat is dat hij het vaak had over zelfverzekerdheid bij mensen. Dat dat eigenlijk de basis is voor alles. Als je zelfverzekerd ben. Eerlijk naar jezelf kijkt. Een eerlijk leven leidt. Dan kom je het beste tot je recht en daarmee dien je jezelf en anderen het meest.

Hij vertelde mooie en grappige voorbeelden. Over een bijeenkomst in China waar ineens allemaal fruit op de grond viel en waar de Chinese mannen in uniform kaarsrecht bleven zitten. Tot grote hilariteit van hem. Over de vrouw die in het vliegtuig naar hem toe kwam en vroeg voor haar zoon te bidden. Hij zei dat hij dat best wilde doen, maar hij gelooft niet dat dat de oplossing is. Het gaat om doen, zelfverzekerdheid en zelf het heft in eigen handen nemen. Hij vertelde dat een christen op studiebezoek was in de tempel in India en dat hij vragen stelde over reïncarnatie en nog wat boeddhistische zaken. “Daar geloof jij toch niet in, dus dat ga ik je ook niet uitleggen’, gevolgd door een schaterlach. Als antwoord op een vraag antwoordde hij dat scholen veel meer bezig moeten zijn met het stimuleren van menselijk gedrag en zelfkennis, in plaats van alleen feiten leren.

Ik vond het een hele bijzondere dag.
Bijzonder om de Dalai Lama in het echt te zien. Leuk om deze open sfeer mee te maken. Mooi om te zien hoe het ging tussen al deze verschillende mensen. Fijn om allemaal te ervaren. Interessant om te horen hoe hij tegen dingen aankijkt. Goed om weer eens te horen waar het, ook volgens mij, allemaal om draait in het leven: respect, zelfverzekerdheid,eerlijkheid en iedereen in zijn waarde laten.

Ik ga het allemaal nog meer laten bezinken de komende tijd!

 

1 Comment

  1. Leuk Katja, om te lezen dat je hem in het echt gezien hebt!! Jammer dat we gisteren niet meer tijd hadden wat mee ruit te wisselen over o.a. dit soort zaken!, Maar dat gaat vast nog wel een keertje lukken. Succes met het vinden van een nieuwe klus voor de zomer. Ik zal ook voor je uitkijken!
    Groeten,
    Brigitte

Comments are closed.