Oefeningen om je smoesjes onder ogen te zien

Als je geen zin hebt in gedoe, niet op onderzoek uit wilt gaan en graag wilt dat alles blijft zoals het was, dan kan je beter niet aan deze oefeningen beginnen.

Ze zijn wel bedoeld voor mensen die

  • willen ontdekken wat dat stemmetje/vuurtje binnen in zich vertelt
  • onder ogen willen zien waarom ze zichzelf tegenhouden om te doen wat ze eigenlijk willen doen
  • op onderzoek naar zichzelf willen gaan.

De oefeningen:

1) Pak pen en papier en schrijf wat er in je opkomt. Het hoeft niet perfect taalkundig te zijn en ook niet netjes geschreven. Schrijf en ontdek wat er naar boven komt. Schrijven met pen en papier maakt iets anders bij je los dan als je typt. Als jij dat nodig hebt, kan je een tijd vaststellen. Zet een wekker op 10 minuten en spreek met jezelf af dat je de pen pas mag loslaten als de wekker gaat.

2) Als je merkt dat je ergens onrustig van wordt, of bozig reageert: geef er even aandacht aan. Ben je echt boos op die persoon die iets zei? De mail die je kreeg? Of heeft het (onbewust) iets bij je losgemaakt op een gebied waar je niet blij mee bent? Schrijf je bevindingen op.

3) Ga tegenover iemand zitten waar je je fijn bij voelt en die goed kan luisteren en ga 2 minuten vertellen. Begin met: “als ik niet meer bang zou zijn, dan…” De ander luistert en kijkt goed naar jou en vertelt je achteraf wat er met je gebeurde en of en wanneer je ogen op zijn gaan lichten.

4) Sta eens stil. En dan echt. In plaats van door te razen van het ene naar het andere en druk te zijn. Zet de tv uit. Geen muziek aan. Mobiel niet in je hand. Sta of zit stil en voel wat er van binnen zit: waar wringt het, wat voel je binnen in jezelf? Schrijf dat op. Of maak er een collage van. Of een foto die er bij past.

Lees en kijk naar je bevindingen en doe daar iets mee. Wat zegt het over jou? Wat wil je jezelf vertellen? Waarom hou je jezelf tegen om te doen wat je echt wilt doen?

In 2012 verscheen er iedere dinsdag een mijn artikel van mij op de oude site van Vrouw & Passie. Bekijk ze hier allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.