Ondernemen vanuit je eigen waarde

Toen ik in 2010 begon als zelfstandig professional wist ik er eigenlijk niet zoveel vanaf. Voordat ik begon had ik aan de ondernemers in mijn omgeving van alles gevraagd, vooral over de praktische kanten.

De eerste paar maanden had ik er nog een part-time baan bij, dat was fijn: ik had sowieso inkomsten en kon zo rustig beginnen.

Vooral in het begin heb ik me suf genetwerkt, allerlei boeken gelezen, naar adviezen van anderen geluisterd. Interessant en veel van geleerd. Maar ik merkte dat er veel verschillende manieren en meningen waren. Mooi. Er was niet één manier. Dan kon ik hierin mijn eigen weg gaan vormen. De eerste jaren deed ik hele andere dingen dan ik nu doe. Al doende leer ik en zo ontvouwde zich stap voor stap mijn weg. Inmiddels kom ik helemaal tot mijn recht door het delen van al mijn kennis en ervaring in mijn online cursussen, door het mogelijk maken van Waarmaakdagen en in de lezingen en sessies die ik geef.

Ik ben geen zelfstandig professional in de zin van dat ik alles aangrijp om geld te verdienen. Het ging er mij om dat ik na 13 jaar verschillende banen te hebben gehad, zelf meer grip op mijn werkzaamheden en tijd wilde hebben. Ik wil iedere dag leren en groeien. Door te ondernemen ben ik daar volop mee bezig. Dingen kunnen goed gaan, andere situaties zou ik -achteraf gezien- helemaal anders aan pakken Alles wat ik ervaar, elke opdracht die ik heb, elke vraag die voorbijkomt: daar leer ik van als mens. En dus als ondernemer.

Mijn grootste drempel bleek te zijn dat ik moest leren hoe geld te verdienen. Omdat ik bijna altijd heb gewerkt in non-profit en kleine organisaties was ik allereerst geen hoge uurlonen gewend. En omdat ik naast werken vooral ook wilde leven, werkte ik nooit ’n volle werkweek. Ik was gewend om met weinig rond te komen en vond dat -meestal- wel best. Door vallen en opstaan, navragen en ervaren ontdek ik beetje bij beetje waar geld voor staat. Dat de uren waarin ik mezelf en mijn diensten ontwikkel niet direct geld opleveren en dat deze ook ergens verdiend moeten worden. Wat ik zelf waard ben. Wat andere mensen aan mij hebben.

Zoals ik eerder schreef, ben ik erachter gekomen dat ik diep van binnen onzeker ben. Dat heeft me nogal in de weg gezeten, zowel mijn hele leven, maar vooral de afgelopen jaren. Waarin ik geen vast uurloon kreeg, maar steeds zelf moest zorgen dat ik rond kon komen. Eerlijk gezegd lukte dat ook niet altijd. Soms heb ik bijbanen erbij gehad. Her en er heb ik ooit geld moeten lenen als een betaling op zich liet wachten en ik geen reserve had om zolang van te leven.

Ik haal echter zoveel uit het ondernemen, dat ik het de moeite van de spanning die ik soms heb waard vind. Ik haal er zoveel uit, dat is me meer waard dan de zekerheid van een vast maandloon.

En het bijzondere vind ik dat als ik me puur en alleen focus op geld verdienen, dat alles dan stokt. Dan word ik sjaggerijnig, gespannen en ongeïnspireerd. Als ik me focus op wat ik wil doen, wat van binnen goed voelt, als ik me verbind met wat ik de wereld te bieden heb: dan gaat alles stromen. Dan komt de inspiratie, dan volgen de ideeën, dan voel ik me goed en fijn. Mijn beste ideeën kwamen altijd in tijden van rust, op momenten dat ik bezig was met doen van waar ik me fijn bij voelde.

En zo was daar pas ineens het idee van een nieuwe online cursus voor zelfstandig professionals die hiermee aan de gang willen gaan. Die willen ondernemen vanuit hun gevoel, vanuit een innerlijk weten, een interne drijfveer. In 6 weken gaan maximaal 15 deelnemers aan de slag met online opdrachten, zodat ze praktische handvatten krijgen. En (meer) durven geloven in hun eigen weg. Om op die manier te groeien in hun onderneming.

Ik zou het zo mooi vinden als de ondernemer die zoveel eigens in zich heeft, maar probeert te passen in een beeld van hoe het moet, door deze cursus nog meer de eigen weg gaat vinden. Zodat datgene waar jij goed in bent, volop naar buiten kan komen. We hebben ook jou nodig in deze wereld!

Ga jij aan de slag met je waarde?

Ben je een (startend) zelfstandig professional en wil jij meer ondernemen vanuit jouw eigen waarde? Meld je dan aan voor het 6 weken programma En nu aan de slag! en begin het nieuwe jaar goed. Bekijk hier alle informatie.

Ben je werkzoekend, aan het twijfelen of je een onderneming wil starten of sowieso richtingzoekend op werkgebied? Bekijk dan hier alle informatie over het online maandprogramma ‘Wat wil ik nou écht? En nu aan de slag!’.

“The secret of change is to focus all of your energy,
not on fighting the old, but on building the new. “

Socrates

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.