Ook zonder stroom een Waarmaakdag

Donderdagavond laat hoorde ik een bericht op mijn voicemail, van een van de andere vaste werkers uit de Waarmakerij.
“Hoi Katja, er is iets met de stoppen aan de hand, er is niet overal stroom. Woningbouw zou er naar kijken, maar heeft nog niks opgeleverd. Ik heb helaas ook geen oplossing. Hopelijk gaat het allemaal lukken met de Waarmaakdag zo morgen. Succes.”

Blij met deze waarschuwing vooraf, liep ik vrijdagochtend, voorbereid op het ergste, de Waarmakerij binnen. In de meeste ruimtes was gelukkig wel stroom, dus met wat aanpassingen zou alles moeten lukken. Met behulp van wat verlengsnoeren hadden we iets meer bereik voor het grote koffiezetapparaat en om de vele laptops op te laden. De gang en de wc werden verlicht door theelichtjes.

Nadat alle waarmakers hun plekje hadden ingenomen, werden er volop dromen, ondernemingen en plannen waargemaakt.

Net voor de lunch kwam de jongen van de elektriciteit. Hij keek in de stoppenkast en had niet zo’n goed nieuws. Er waren wat kabels gesmolten! Dat is nogal gevaarlijk, dus alle stroom moest eraf. In het hele gebouw. Een Waarmaakdag zonder stroom is niet echt handig, maar kans op vonkende kabels moest uiteraard vermeden worden. We kregen even om iedereen te waarschuwen en toen ging de stroom eraf…

Naast geen werkende lampen, koffiezetapparaat, waterkoker en koelkast hield het ook in dat er geen internet was…

Na de lunch heb ik iedereen de stand van zaken verteld en vervolgens gingen we  verder.

En hoe!

Iedereen paste zich aan de omstandigheden aan. Men ging op een plekje met meer licht zitten, of zette er een kaars bij. Laptops zonder energie werden dichtgeklapt en men ging op andere manieren waarmaken. Twitter en wordpress werden uitgelegd zonder online voorbeelden, maar gewoon door verhalende voorbeelden. De fotograaf maakte zijn foto’s in ruimtes met natuurlijk licht.

Ik word altijd al blij van een Waarmaakdag, omdat het zo bijzonder is om mee te maken hoeveel er groeit als mensen bereid zijn om hun tijd en kennis te delen. Maar een dag als deze, waar alles anders loopt en iedereen gewoon doorgaat om alles te laten lukken, geeft me een extra blij en tevreden gevoel!

Ook voor de elektriciteitsmonteur was het een bijzondere dag. Hij had nog nooit eerder na het doen van zijn werk applaus van alle aanwezigen gekregen.

Linkjes:
Waarmakerij
Waarmaakdag 
Foto’s eerdere Waarmaakdagen
Waarmaakdag op Facebook

1 Comment

  1. En ook voor mij als Waarmaker was het dus een bijzondere ervaring. Noodgedwongen moest ik uit mijn comfortzone stappen en op WordPressgebied gaan waarmaken zonder internet….kan dat!?? Ja dus!. En daardoor kwam er ruimte om in te gaan op nog zovele andere aspecten van het online ondernemen. Eigenlijk dus gewoon een uitgelezen kans.

    Ik ben blij met de Waarmakerij en de mensen die er komen. De wil om in elke situatie de oplossing te vinden zorgt er voor dat er maar mooie dingen blijven gebeuren..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.