Origineel of niet. Dit is waar ik goed in ben.

Er zijn van die termen en woorden, die wil je bijna niet meer gebruiken, omdat ze al zo vaak worden gebruikt. Maar wat als dat woord nou wel precies de lading dekt?

Ik ben coach. Toch zeg ik dat pas sinds een paar maanden zo. Terwijl dat precies is wat ik doe en waar ik in uitblink. Al voordat ik daar mee aan de slag ging als zelfstandig professional. Ik luister en stel vragen zodat mensen zich bewust worden van hun patronen en belemmeringen, zodat ze ermee aan de slag gaan. Maar het woord coach. Tja. Ik vond het zo uitgemolken. Iedereen leek dat te pas en te onpas te gebruiken. En ik vond het zo weinig origineel. Dus noemde ik mezelf niet zo. En verzon ik steeds andere dingen en termen om te omschrijven wat ik doe. Ingewikkeld, zowel voor mezelf als voor anderen.

Het woord ‘inspiratie’ vind er ook zo een. En ‘leuk’. Dus dan was ik ineens druk met het zoeken naar andere woorden die dezelfde lading dekten. Maar toch net wat origineler waren.

Maar ja. Dat lukte nooit echt helemaal. Omdat inspiratie nu eenmaal precies het woord bleek wat ik bedoel. En iets leuks soms gewoon niets meer of minder is dan leuk. En ik blijk toch echt een coach te zijn. Origineel of niet. Dit is waar ik goed in ben.

Ik ben een tijd geleden eens gaan zoeken naar de precieze betekenis van het woord coach. Omdat ik toen wilde bepalen of wat ik doe meer valt onder ‘mentor’ of ‘coach’. Het grappige is dat ik als woordverklaring vooral coach bij sportdingen zag staan. Iedereen heeft zo zijn eigen idee bij wat een coach doet, maar het wordt weinig uitgelegd, viel me op. Voor het moment komt ik hier op uit:

“Een coach houdt zich bezig met de coaching van een persoon of groep. De coach draagt bij aan bewustwording en het ontwikkelen van eigenschappen. Dit heeft als doel dat de gecoachte zijn zelfvertrouwen vergroot en alle eigen mogelijkheden optimaal benut.”

En ja. Dit is wat ik doe. Ik zorg dat mensen en groepen hun mogelijkheden optimaal gebruiken. Zichzelf helemaal zijn en laten zien. Hun belemmeringen onder ogen zien, zodat ze er eroverheen stappen. Dat er geluisterd wordt naar hun angsten en twijfels, zodat ze er op een andere manier mee om kunnen gaan. Daarbij vind ik het zelf erg belangrijk om alles en iedereen positief en met humor te benaderen en te kijken naar wat iemand wél kan.

Dat doe ik onder andere met mijn cursus ‘Wat wil ik nou écht? En nu aan de slag!’, mijn online coachtrajecten, als Durftevragenbegeleider, bij het aantrekken van goede waarmakers voor een Waarmaakdag, bij de trainingen die ik geef en als ik mensen aan het woord laat als ik dagvoorzitter ben.

Ik streef ernaar dat mensen optimaal benut worden. Als zichzelf.

En dat doe ik door zelf ook te zijn – en te benoemen – wat ik ben: een coach. Origineel of niet. Dit is waar ik goed in ben.

Nu ben ik wel benieuwd: waar ben jij goed in? En hoe benoem jij dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.