Over stilte gesproken

Vorige week zaterdag gaf ik een lezing over stilte bij het event van abetterplace in Rotterdam. De reactie na deze zin was vaak ‘ha, dan was je zeker de hele lezing stil’.

Stilte is voor mij echter meer dan alleen het ontbreken van geluid.

Het gaat over stilstaan bij de dingen in en om je heen. Even niks doen om alles van de dag te laten bezinken. Ruimte maken zodat je beter passende keuzes kan maken. Even op de bank zitten en uit het raam staren, zodat er kan komen wat er komt. Niet alleen maar doorrazen en al je ‘loze’ tijd vullen met praten, internetten, delen, iets doen op je mobiel.

Sta eens stil. Kijk naar binnen. Kijk om je heen. Durf te zien wat er is. En wat er niet is. Ben jij aan het doen wat je echt wilt doen? Ben je tevreden met die ene keus die je hebt gemaakt? Of wil je ‘m ongedaan maken? Dat laatste lijkt moeilijk in een wereld waar men zegt ‘wie A zegt, moet ook B zeggen’. Maar zowel jij als de ander(en) hebben er meer aan als je doet wat je echt wilt doen. Dan besteed je jouw energie aan datgene wat je wilt. Dat zouden meer mensen moeten doen: doen waar ze energie van krijgen.

Om te weten wat dat precies is, heb ik het nodig om vaker stil te zijn. Stil te staan. Even weinig te doen. Me onderdompelen in een goed boek. Naar de wolken staren. Fietsen zonder haast. Zodat er een rust in mijn hoofd en lichaam komt. En van daaruit worden de dingen helderder. Worden moeilijke vraagstukken en keuzes ineens glashelder.

Tijdens mijn lezing werd duidelijk dat ik niet de enige ben die daar behoefte aan heeft. Ik begon met een paar seconden stilte. De eerste stille seconden tijdens een leuke en inspirerende, maar ook volle dag. Ik zag de mensen ontspannen. Tegen het eind van de lezing zijn we ongeveer een minuut stil geweest met zijn allen. Ik weet niet hoe ik dat het beste kan omschrijven, ik probeer het: er kwam een energieke rust los waar ik heel blij van werd. En meer mensen hoorde ik achteraf.

Stilte doet iets met je. Gun het jezelf om vaker stil te staan. En te zijn.

Bovenstaande tekst heb ik geschreven voor de laatste Katja’s Verwonderingen. Alles lezen wat daar in stond? Klik dan hier

Kan jouw event / organisatie een lezing als deze gebruiken? Boek me dan als spreker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.