Over verwachtingen, eerlijk zijn en loslaten

Ik las net de antwoorden op het feedbackformulier van deelnemers aan mijn online maandcursus ‘Wat wil ik nou écht? En nu aan de slag!’ door. Fijn dat ze de tijd hadden genomen om dit in te vullen. En dank voor hun open en eerlijke antwoorden. Daarnaast wisselden gevoelens van blijdschap, verbazing, ergernis en trots elkaar af. Sommige antwoorden verbaasden of ergerden me, omdat ik het idee had dat mensen verkeerde verwachtingen hadden gehad. Sommige antwoorden maakten me blij en trots, omdat ik zag dat mensen iets aan de cursus gehad hadden en dingen voor elkaar hadden gekregen.

Ik zette mijn ego even aan de kant en realiseerde me dat veel te maken heeft met verwachtingen. Ik had verwachtingen bij deze cursus. Alle deelnemers ook.

Ik heb mijn best gedaan om een zo helder mogelijk beeld te schetsen van wat ze die maand konden verwachten. En alle deelnemers hebben daar hun eigen verwachtingen door gekregen. Bij de een zijn die ruimschoots vervuld. Bij een ander wat minder. Ik dank alle invullers voor hun feedback, want mede daardoor kan ik nog helderder verwoorden wat mogelijke deelnemers kunnen verwachten. Zodat zij zelf kunnen bepalen of het iets voor hun is. Ook ga ik her en der de dagopdrachten aanscherpen.

Ik realiseerde me echter ook dat iedereen altijd een eigen beeld in zijn hoofd creëert aan de hand van de informatie die wordt gegeven. Het enige dat ik kan doen is zo duidelijk mogelijk laten zien wat de bedoeling is. En het daarna loslaten.

Als je probeert om aan alle verwachtingen van anderen te voldoen, raak je waarschijnlijk gefrustreerd. Het is namelijk niet mogelijk om aan alle verwachtingen van alle anderen te voldoen. Onmogelijk zelfs. Waarom? Omdat iedereen andere dingen verwacht. Dingen die elkaar in de weg zitten. Zelfs precies tegenovergesteld zijn. Aan de ene verwachting voldoen is niet aan de andere kunnen voldoen.

Soms spreken mensen hun verwachtingen uit, dat kan handig zijn. Vaak spreken mensen het niet uit en dan kan je er alleen naar gissen. Lastig, vooral omdat veel mensen zich helemaal niet bewust zijn van wat hun verwachtingen zijn. Tot blijkt dat dingen anders waren dan ze hadden verwacht. Achteraf gezien dan.

Als je zelf te veel of de verkeerde verwachtingen hebt, kunnen dingen tegenvallen. Terwijl dezelfde dingen en ervaringen misschien geweldig zouden zijn, als je niks verwacht zou hebben.

Wat je eraan kan doen, is om zo eerlijk en helder mogelijk te zijn. Over alles wat je doet, aanbiedt, wilt of denkt. Als eerste naar jezelf toe, want daar komt vaak de eerste kink in de kabel. Mensen zien en horen vaak wat ze willen zien en horen. Dat strookt niet altijd met de werkelijkheid. Het helpt om eerlijk te zijn. Over wat je verwacht van anderen, van diensten, van ervaringen.

Weten of de online cursus ‘Wat wil ik nou écht? En nu aan de slag!’ iets voor jou is? KIJK DAN HIER 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.