Rijk en arm op de fiets

fiets

Als vrijwilliger bij het Taalhuis in de Nijmeegse bieb ben ik er ongeveer een keer per maand voor mensen die moeite hebben met lezen en/of schrijven van de Nederlandse taal. Om vragen te beantwoorden en mensen te helpen oefenen met lezen, schrijven en spreken. Zelf heb ik veel met taal, lezen en communiceren, dus ik zet me er graag voor in om anderen daarbij te helpen.

Bijkomend voordeel vind ik de gesprekken die ik hier heb met mensen uit allerlei landen.

Zo was ik met een jongen uit Eritrea aan het oefenen met Nederlands spreken. Het onderwerp kwam op vervoer en fietsen en typisch Nederlandse dingen.

Hij vertelde dat hij het zo mooi vond dat in Nederland iedereen fietst. Hij was in Parijs geweest en daar zaten alleen mensen zonder geld op de fiets. De mensen met geld zaten in een eigen auto of de taxi. Als je in Nederland op straat om je heen kijkt, zie je iedereen op de fiets, of ze nou arm of rijk zijn. Dat vond hij mooi.

En ik vond het mooi dat hij me dit heeft laten inzien. Mijn blik op de wereld verruimt zich door deze gesprekken steeds verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.