Soms ben ik ineens klaar met al dat waarmaken, geven en delen

Dan heb ik even geen zin in nieuwe input, mensen die allemaal leuke&goede dingen doen en alle mogelijkheden die er zijn.

Sinds ik er afgelopen zomer achterkwam dat ik van alles moest van mezelf geef ik mezelf gelukkig steeds meer de ruimte om te doen waar ik op dat moment behoefte aan heb. Dat voelt fijn en kloppend. Voor mezelf en daarmee ook voor de mensen om me heen.

Vorige week had ik een week vol afspraken en met een aantal dingen met veel mensen. Als ik nog van alles moest van mezelf had ik me overal ingestort en overal aan meegedaan en met iedereen gepraat die ik ken, daarbij  totaal geen rekening houdende met mijn energie. En behoefte.

Een van die dingen vorige week was het Durftevragenfestival. Een mooi programma met onder meer Durftevragen-sessies, een waarmaakdagarea, brainstormen, de Geef&Deelhoek, versimpelen, doen en spelen. En heel veel leuke mensen waar ik graag bij ben. Als landelijk coördinator van de Waarmaakdagen had ik geregeld dat de Waarmaakarea vol zat met enthousiaste waarmakers.

Die ochtend op weg kwam ik erachter dat ik die dag alleen niet zo’n zin had in mensen en waarmaken. Goed om op te merken. Dus liet ik de dag ontstaan. En bleek er alle ruimte voor stille momenten, leuke gesprekken, goede ideeën, rake vragen en speelmomenten. Al met al heb ik een geweldige dag vol mensen en waarmaakmomenten gehad.

Die vrijdag had ik een Waarmaakdag in Koog aan de Zaan. Ik had er wel zin in, maar merkte ook dat mijn gedachten er niet helemaal bij waren. Eenmaal daar besloot ik om volledig aanwezig te zijn en alles wat de dagen erna nog moest gebeuren los te laten. Inmiddels heb ik al meer dan 20 Waarmaakdagen meegemaakt en toch werd ik weer verrast. Alle mensen die bij mij aan tafel kwamen kon ik door te luisteren verder helpen en als kado kreeg ik hun openheid en mooie plannen. Het werd me weer helemaal duidelijk waarom de Waarmaakdagen zo bijzonder zijn.

Wat ik weer aan den lijve heb ontdekt deze dagen:
– doe wat goed voelt. Altijd. En ben daar eerlijk in. Altijd. Dan doe je war je blij van wordt. En ervaar je rust en ruimte
– het is goed om soms even geen zin te hebben in de dingen die je doet. Dan neem je afstand en krijg je de kans om er weer opnieuw door gegrepen te worden (en soms gebeurt dat niet en dat is dan weer iets waar je conclusies uit kan trekken).

Zelf ben ik ervan overtuigd dat alles begint met stilte. Vanuit stilte kan ik voelen, ervaren, merken wat iets met me doet. Waar ik energie van krijg. En waar de energie door weglekt. Daardoor kan ik betere keuzes maken in wat ik wel en niet wil doen. Dat geeft me dan weer rust. En meer tijd.

Ook vaker stilstaan en ervaren wat het jou brengt?
Kijk  eens op staeensstilenkijkomjeheen.nl
En like m’n facebookpagina Sta Eens Stil voor een dagelijks rustpuntje.

 

4 Comments

  1. @ Saskia: dank 🙂 @Sarah: die je anderen beloofd hebt en nog steeds wilt doen, of (nu even) niet? @ Petra: dank en jij ook een mooie week!

  2. Mooi, Katja dat je zo je kwetsbaarheid deelt. Zo waar en zo eerlijk neergezet. Ik bewonder je.
    Vandaag heb ik ook nee tegen iets gezegd om ruimte voor mezelf te creëren. Soms is dat even nodig.
    En rust en stilte is heerlijk, vandaar uit ontstaat weer creativiteit. Ik wens je een mooie week!

  3. Dat is ook waarmaken, jouw eigen potentie waarmaken. Want als je alles doet wat op je pad komt, geen ‘nee’ durft te zeggen, wordt jouw tijd zo versnipperd en jouw hoofd zo vol, dat het onmogelijk is om de dingen die belangrijk zijn uit te voeren. En het is zo ontzettend moeilijk om activiteiten op te geven als andere mensen op je rekenen, als je coördinator bent of vrijwilliger of teamlid of in het bestuur van een club. Je hebt gelijk: het is beter om dan een tijdje afstand te nemen en te kijken of je het wel of niet mist. En nu ga ik op zoek naar focus om toch maar die dingen af te maken die ik anderen en ikzelf beloofd heb.

Comments are closed.