Stilstaan bij mijn waarde

Ineens zat het in mijn hoofd: in december ga ik me niet bezig houden met geld verdienen.

En niet omdat ik er genoeg van heb en het niet nodig heb. Eerder integendeel. Ik ben nog aan het leren hoe ik mijn talenten en waarde beter kan inzetten om er meer geld mee te verdienen. Ik verdien minimaal en red het daar tot nu toe steeds mee. Maar heb geen buffer. En in de afgelopen maanden heb ik her en der een minder goede nachtrust gehad omdat ik me afvroeg hoe ik het zou redden. Ik haal verder echter zoveel uit het zelfstandig ondernemen, dat ik deze onzekerheid graag voor lief neem. Het zorgt voor inzichten die ik tijdens mijn talloze banen niet had.

Ik heb eigenlijk niet zoveel met geld. Maar begin wel steeds meer in te zien dat ik van waarde ben voor anderen. En om de huur, eten & drinken en van die dingen te kunnen betalen is het handig als ik die waarde regelmatig om kan zetten naar geld. Meer dan in een baan, daagt ondernemen je uit om daar mee bezig te zijn.

Het ding is: zodra ik mijn aandacht vooral besteed aan ‘hoe en waar kan ik geld verdienen’, dan doet dat iets met mijn energie, creativiteit en mijn ideeën. Het beperkt me.

December is een maand met veel feestdagen. Er liggen dingen stil. Veel mensen en organisaties houden of zijn op vakantie. En dankzij de kou en het vele donker  ga ik deze maand altijd als vanzelf meer naar binnen. Het jaar is bijna op zijn einde, een mooi moment voor bezinning. Hoe was 2012 voor mij? Wat wil ik in 2013?

En dus is het een goede maand om me niet bezig te houden met ‘hoe kan ik geld verdienen?’.
En wel met: ‘waar ben ik goed in?’, ‘waar word ik blij van?’, ‘waar krijg ik energie van?’ en ‘waar & hoe lever ik de meeste waarde?’.

Maak jij weleens tijd om jouw antwoorden op deze vragen te ontdekken?

6 Comments

 1. Het kan bijna geen toeval zijn dat ik je blog op twitter langs zie komen, want ik zit in precies hetzelfde proces. Ik wil vooral kunnen genieten van mijn werk, dingen doen waar ik energie van krijg, werk doen waar ik het allerbeste in ben, waarvoor ik in de wieg ben gelegd (in mijn geval: ondernemers leren hoe ze opvallend goede workshops en trainingen kunnen geven). En ik heb het idee als ik dit doe, het geld vanzelf volgt. Misschien kunnen we daar eind 2013 weer eens een blog over uitwisselen? 🙂

 2. @Syl: ik heb geen idee hoe oud je bent als je mantelzorgster af bent, maar het klinkt als vastdenken als je er vanuit gaat dat je dan vanwege te oud geen baan krijgt.. Blijf dromen en kijken naar de mogelijkheden!
  @ Bas: dank voor je mooie reactie, je bent een goed voorbeeld! ik ben wel benieuwd naar de tekening..
  @ Petra: veel plezier ermee!

 3. Je hebt helemaal gelijk. Ik neig ook erg naar een reflectieve decembermaand. Goed om daar regelmatig bij stil te staan en dan met frisse energie weer het nieuwe jaar in te kunnen gaan.

 4. Herkenbaar, Katja. Afgelopen zomer had ik om de twee weken zo’n gedachte: “Ja leuk Bas, dat tekenen van je, maar hoe ga je hier geld mee verdienen”. Gelukkig had ik een buffer, dus na het berekenen van mijn aantal maanden vrijheid was de gedachte een lachertje.

  Toen ik afgelopen november bij TedxLeiden was, hadden we een mooie dialoog over geld en wat dat voor ons betekent. Uiteindelijk kwamen we uit dat geld eigenlijk een soort mist is. Daar hoorde natuurlijk een mooie tekening bij. Geld is de mist waardoor we niet zien wat onze ‘echte’ behoefte is en wat onze ‘echte’ waarde is die we kunnen leveren. Puur omdat we denken in “Hoe ga ik geld verdienen” en “Ik heb geld nodig om dat en dat en dat te kopen”. Geld is niet slecht, het is toch ook best handig. Maar alleen als we weten wat we van nature waard zijn en wat we van nature nodig hebben.

  Succes met deze mooie zoektocht.

 5. Wat voel ik me ineens in een luxe positie, ook al ben ik bang dat we komende maand zoveel tekort komen dat we de verjaardagen niet kunnen vieren. Als vrijwilliger en 24/7 mantelzorger verdien ik niets en heb ik niets te verwachten. Maar ik krijg wel steeds meer een goed beeld wat ik te bieden heb en waar ik me goed bij voel.

  Pas als ik mantelzorger af ben kan ik me volledig op een baan storten.
  Maar ja, dan wil niemand me meer hebben, ben ik te oud.

  Het enige wat me bezighoudt bij tijd en wijle is of ik mijn droom van een klein huisje ergens in de natuur zal kunnen verwezenlijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.