Stoppen met ondernemen

katja linders stoppen ondernemen 2

Ik ben in heel veel dingen goed. Maar op een voor mijzelf gezonde manier in mijn eigen levensonderhoud voorzien als onderneemster is er niet een van. Ondernemen gaf me veel vrijheid. En ik ben er inmiddels achter dat het me nu juist beklemt. Mijn waarde ging ik steeds meer afmeten aan wat er ‘gelukt’ was. Het voelde steeds minder vrij. Daarop is dat wat ik nu na 6 jaar ondernemen doe: stoppen met ondernemen.

De eerste jaren waren een grote speeltuin

Al ondernemend ging ik op verdere ontdekkingstocht naar mijn kwaliteiten, mijn werkplezier en datgene doen wat leuk is en waar ik goed in ben. Een weg van vallen en opstaan. En leren. Heel veel leren. Er komt zoveel kijken bij een eigen onderneming, eigenlijk heb je vele banen in een keer tegelijk. Daarnaast deed ik nooit één ding, ook daar groeide ik continu in. De afgelopen jaren heb ik heel veel gedaan, onder andere: teksten geschreven en geredigeerd, social media advies gegeven, diverse projecten gedaan, evenementen ontwikkeld en (mee-)georganiseerd, workshops en trainingen ontwikkeld (offline en online), gastcollege’s gegeven, sites beheerd en een NLP-opleiding afgerond. Ik ben onder andere ingehuurd als festivalcamping-coördinator, stagemanager bij een concertzaal, dagvoorzitter, gespreksleider en adviseur. Verder ben ik gegroeid tot coach en Durftevragentrainer. Vooral heb ik heel veel gedeeld.

Wat ik ook mooi vond, waren al die mensen

De afgelopen jaren heb ik zoveel interessante, geweldige, leuke en bijzondere mensen ontmoet. In projecten -waarvan sommige van de grond kwamen, en net zoveel niet-, op evenementen, bij cowerkplekken en tijdens sparsessies. Sommige ondernemers hoorde ik zeggen dat ze het ondernemen zo eenzaam vonden, zo zonder collega’s. Zelf had ik precies het tegenovergestelde: door heel Nederland kende ik fijne mede-ondernemers, allemaal collega’s.

Wanneer is iets gelukt?

Is een onderneming gelukt als je geld verdient? Als je allemaal creatieve ideeën hebt bedacht en uitgevoerd? Als anderen iets hebben gehad aan je diensten? Als je vaak in koffietentjes werkt? Als je anderen op weg hebt geholpen? Als je anderen tot inspiratie bent geweest? Als je op podia hebt gestaan? Als je in de media bent geweest? Als mensen dankbaar zijn? Als je je tijd, kennis en diensten volop hebt gedeeld?
Veel daarvan is bij mij gelukt.
Het stukje geld verdienen bleek voor mij het moeilijkste. Toch heb ik het gered. Volgehouden. Ik heb nu eenmaal weinig vaste lasten. Her en der nam ik een bijbaantje. In krappe tijden leende ik geld van familie of vrienden, in de overtuiging dat het binnenkort toch echt allemaal zou lopen. Er kwam ook steeds iets voorbij en zo redde ik het steeds net. Daardoor kwam stoppen zelden in me op.

Het plezier in het ondernemen was steeds sterker dan de wil om goed voor mezelf te zorgen, op financieel gebied en daarmee alle andere gebieden

Ik heb vele cursussen en trainingen gevolgd en gesprekken gehad met mede-ondernemers en anderen. Op praktisch, spiritueel, commercieel en energetisch gebied. Ik heb vastgehouden, losgelaten en alles daar tussen in. Prijzen omhoog. Prijzen omlaag. Doelgroep bepaald. Doelgroep losgelaten. Geloven in de kracht van positief denken. Leren over waarde, prijzen, marketing, declarabele uren. Ik heb ontzettend veel geleerd. Mijn angst voor cijfers is weg en ik begrijp veel meer van geld, belastingen en bedrijven.

katja linders stoppen ondernemen 1

Ondernemen legt alles wat je doet onder een vergrootglas

Wellicht niet voor iedereen, maar wel als je het doet zoals ik: als verlengstuk van jezelf en om het goede en het juiste te doen. En de afgelopen periode is me steeds duidelijker geworden: het ondernemen is niks meer voor mij. Misschien ook nooit echt geweest, wie zal het zeggen. Op heel veel gebieden wel, maar niet op alle. Ik ben begonnen met ondernemen omdat ik meer vrijheid wilde, vooral de vrijheid om ook in werk helemaal mezelf te kunnen zijn. En net dat is weg. Online was ik me er bijvoorbeeld steeds meer van bewust wat ik deelde: “Past dit wel bij mijn onderneming?”. Vermoeiend. En geestdodend. Mede daarom kies ik nu voor stoppen.

Het beste uit mezelf halen

Dat is mijn grootste drijfveer, in alles wat ik doe. Het gaat er in het leven uiteindelijk helemaal niet om of ik succes heb, of mijn onderneming bloeit, of ik geld verdien of wat voor werk ik doe. Waar het wel om gaat, waar je tegen het einde van je leven volgens mij op wil terugkijken, is of je een goed mens bent geweest. Voor jezelf en in je contacten met anderen. In je daden. In je keuzes. Dat kan in iedere dag, in ieder moment, in ieder contact. Door me druk te maken over het ondernemen, over het wel of niet rond kunnen komen, of alles wel of niet aan het ‘lukken’, raakte ik daar steeds verder van verwijderd.

Stoppen met ondernemen

Zo staat het ervoor. Ik ben voor nu op zoek naar een baan in loondienst. Benieuwd wat voor baan het gaat worden! Het belangrijkste voor mij nu is dat ik mezelf blijf zien als een waardevol persoon, wat ik ook doe. En wie je als mens bent, staat los van onderneming, baan, succes of inkomsten. Dankbaar laat ik het ondernemen achter me, alle contacten, kennis en ervaringen neem ik mee mijn verdere leven in!

katja linders stoppen ondernemen 2

25 Comments

 1. @Jurgen: dank voor je reactie en je links. Ik duik er later in. Ik ga eerst andere plannen uitvoeren, zie mijn laatste blog 🙂

 2. Hej hoj Katja..

  hoe staat je leven er bij nu… al helemaal “ondernemer-af”?
  Ik ben gaan zoeken wat je me teruggaf (ergens hierboven in je reacties) en vond ’n klein aantal websites met “van ondernemer naar loondienst” zoals deze van het CBS -> http://bit.ly/1XYSKDb

  Ik ben zélf óók nog steeds in conclaaf met mezelf.. door, sinds enige maanden sterke tegenvallende bedrijfsresultaten.. zoek ik op internationaal om te kunnen werken.. en vindt dan bv. dit: http://bit.ly/1PeLR8B

  Tot de volgende reactie 😉
  Fijne dag, mét je glimlach!
  Groetsels, Jurgen

 3. Ik heb een aantal jaren geleden het Interim zijn ook opgegeven voor een baan in loondienst. Geen dag spijt van gehad. Nu ben ik met pensioen en onderneem weer gewoon omdat ik het leuk vind , maar financieel niet van afhankelijk en dat scheelt heel veel Voor mij dan.

 4. Hee Katja,
  Wat ben je toch een stoer mens! Keuzes maken en daarvoor gaan staan, dat bewonder ik in je.
  Ik heb veel geleerd van je begeleiding bij de durf te vragen-sessies, dankzij jou kan en durf ik ze nu zelf te begeleiden.
  Heel veel plezier en succes gewenst bij het zetten van je volgende stap!

 5. Heej Katja,
  Wat een dapper besluit. Laat maar weten als ik iets voor je kan doen of iets voor je kan delen wat je kan helpen aan een leuke baan. Volgens mij kun jij op heel veel plekken heel veel moois brengen. Heel veel succes met je nieuwe richting en dat er maar veel toffe deuren voor je mogen open gaan!

 6. Je was al een van mijn helden en deze moedige keuze maakt dat alleen maar meer. Juist iook door eerlijk te zijn en alles wat je deelde. Ik herkende vaak wat je schreef, maar heb niet altijd de moed om zo eerlijk te zijn. Eerlijk naar mezelf en eerlijk naar buiten! Daarin ben je een grote inspiratiebron. Ik hoop dat je nog blijft bloggen of dat ik je nog ergens tegenkom. Veel succes verder! Dag bijzonder mens

 7. @Yvette: tot thee! @Veronika: veel succes en plezier met jouw eigen weg @Jacinta: dankjewel, fijn om te lezen. En ik blijf delen via blog, Twitter en mijn mailing, mocht ik je niet zomaar tegenkomen, kan je ook zo op de hoogte blijven. @Caroline: dank voor je fijne woorden!

 8. Hai Katja,

  Grappig dat stoppen zoveel losmaakt. Bij jezelf en bij anderen haha.
  Misschien vind je het leuk om te weten dat mijn besluit om te stoppen (3 jaar geleden) nog altijd een van de BESTE besluiten is geweest in mijn leven.
  Er is zoveel ruimte gekomen voor andere mooie dingen waar ik enorm van geniet. En vaak zijn dat heel kleine dingen. Hoe mooi is dat?
  Het vergt moed, maar ik herken vooral wat jij zegt: het is zo’n ontzettend logische keuze in je eigen proces. De rust die je besluit brengt is je van harte gegund. Ik wens je veel moois.

  Lieve groet

 9. Hoi Katja,
  Wat een moedig besluit. Je was zo lekker bezig leek het. Voor mij was en ben je een inspirerend voorbeeld, in je geploeter en in je successen, in je pionieren en in je durf daarbij om te delen met anderen en je eigen weg te gaan. Ik kan me voorstellen dat de weegschaal je op een gegeven moment in de richting van een baan stuurt en ben heel benieuwd wat er bij je nieuwe missie op je pad komt. Misschien kom ik je nog eens tegen, zo ergens onderweg in de stad of bieb en hoor ik dan hoe het je vergaan is. In elk geval heel veel succes met je verdere pad. Ik wens je dat je daarbij al je talenten in kunt zetten die zo van nature bij je horen, lieve groet

 10. @Ingrid: dank voor je reactie en je wensen. Waar mijn passie en enthousiasme naar uitgaan heb ik gevonden en juist mede daarom stop ik het ondernemen: het it ‘m er voor mij niet in om dat via een onderneming uit te voeren/te laten groeien. @Marleen: dankjewel voor je mooie woorden!

 11. Hei Katja,
  Een stap op je weg, een stap verder. Een volgende deel van je weg afleggen en wie weet ga je toch weer naar ondernemen in je eigen onderneming. Je huidige onderneming stoppen en goed naar je kwaliteiten kijken is zeker top. Wie weet vind je een andere mogelijkheid te ondernemen op een andere manier. Ondernemen heeft vele facetten zoals je zegt. En ja wat is belangrijk voor een geslaagd gevoel? Ik worstel zeker ook ermee. Wat mij helpt is altijd weer mijn waarom doe ik wat ik doe en idd met mensen sparren en uitwisselen. Zoals Jurgen zegt denk ik af en toe ook ik ga weer op zoek naar een baan, maar wat dan? Wat wil en kan ik in loondienst. Terug is geen optie, hoe verder? Dan toch blijven volhouden met ondernemen en steeds minder aanbieden maar meer focus inleggen, dat is mijn weg nu. En bij mezelf blijven en me niet altijd laten verleiden door al die webinaars en cursussen die ik tegen kom op social media. Vertrouwen op mijn intuïtie en mijn expertise. Wat mij dan helpt is dat wat ik ook mensen aanbied, improvisatie en een krachtige natuur-jodel. Het belangrijkst is voor mij een groot doel en kleine stappen zetten, dit met mensen delen dat ik er aan gehouden wordt en dan op weg en blijven lopen, met stilte er tussen en rustplekken.
  Ik wens je veel succes en als ik iets tegenkom zal ik aan je denken.

 12. Wauw Katja wat een moedig besluit en wat heb je dit mooi geschreven!! Er komt iets heel moois op jouw pad, daar ben ik van overtuigd 🙂

 13. Hallo Katja,
  Wat een mooie, eerlijke blog! Heel dapper om dit zo ‘openbaar’ neer te zetten.
  Ja, ondernemen is moeilijk. Het is een achtbaan van persoonlijke ontwikkeling. Een achtbaan die jij ook hebt meegemaakt.
  Je hoeft je niet te verontschuldigen dat je die achtbaan achter je laat: ieder mens zoekt z’n eigen weg om het beste uit zichzelf te halen. En eerlijk gezegd: wees dankbaar dat je deze keuze hebt, dat je serieus over loondienst kunt nadenken. Want voor heel veel mensen (45+) is dat gewoon geen optie meer.
  Om echt een succes van je bedrijf te kunnen maken moet je dat wat je doet zo ongelooflijk leuk vinden, dat je alle opofferingen er voor over hebt. Wanneer je dat enthousiasme, die passie, (nog) niet gevonden hebt, dan is jouw keuze gewoon de enige logische.
  Dank je wel dat je ons laat delen in jouw gedachten over ondernemerschap: uit de reacties blijkt wel dat velen zich herkennen in je verhaal.
  Heel veel succes met het vinden van een baan en heel veel geluk met deze nieuwe stap in je leven!

 14. Hey Katja! Wat een kanjer ben je! Ik wens je alle geluk. Veel succes met het vinden/ zoeken van/naar een nieuwe baan, wat een geluk zullen je aankomende collega’s hebben met jou! Tot thee!

 15. @Ingeborg: dankjewel, mooi gezegd. Wat ik nu bedenk: als je ergens van een passende vacature hoort of een organisatie waar ik zou passen: verbindingen op dat gebied zijn welkom! @Diest: dankjewel voor je hart onder de riem 🙂

 16. Beste Katja, Dit is nu een oprecht voorbeeld hoe je om moet gaan met dit soort situaties. Erg moedig en getuigt van groot respect voor jezelf! Dat vind ik het mooiste om te lezen. De rest is zeer herkenbaar. Hoewel ik niet van mijn onderneming hoef te leven, – het is een sociale onderneming- zonder winstoogmerk, word je steeds meer opgeslokt door de ene gedachte; geld, omzet, prestatie. En ondanks dat ook ik het beste uit mezelf probeer te halen, merk ik dat het “ondernemersklimaat” er niet menselijker op wordt! Heel veel succes en sterkte met alles. Ongetwijfeld komen de wat mindere momenten over dit, goede besluit, maar houd vol! Zo doe je jezelf niet(s) tekort!

 17. Hi Katja

  Moedig en zo herkenbaar, net wat anderen hierboven schrijven. Volgens mij kun je als mens niet stoppen met ondernemen, want dat is ook zo’n groot deel van wie je bent. Maar ondernemer zijn, dat is echt an other piece of cake, echt wel. Ook ik verkijk en verkeek me erop, en zet dan weer stapjes. Ook het afmeten van succes, wanneer is iets succesvol, of ben je succesvol, is een echt brainkraker. Je geeft mij ook weer stof tot nadenken, en als er iets is wat ik voor je kan doen, trek dan ajb aan de bel. Ik help je graag, al is het met een deur openmaken of een steuntje in de rug. Tot snel ergens ziend zal ik maar zeggen…..

 18. @Jurgen dank voor je reactie. Ik heb nog geen idee wat ik nu ga doen. Weet wel dat dit niet meer werkt, dus heb ik deze keuze gemaakt. Zo komt er ruimte voor iets nieuws 🙂 Ik blijf delen en hoop ook op meer reacties, ben benieuwd hoe anderen hier mee om zijn gegaan. Ik zie op internet heel veel blogs en artikelen over ‘van baan naar ondernemen’ en weinig ‘van ondernemen naar baan.’ @Sanne: dankjewel 🙂 @Marion: mooi gezegd, dat houd ik mezelf ook voor ogen.

 19. Mooi beschreven en herkenbaar proces. Ik denk nu altijd maar aan de boedistische uitspraak: het pad is her doel”. Ga vooral lekker door met ervaren en leuk als je je ervaringen blijft delen.

 20. Wow. Mooi verwoord Katja! Het proces zoals je dat beschrijft komt me ook niet onbekend voor. Heldere keuze maak je. Opdat nu de baan op je pad komt die je de ruimte geeft om helemaal te zijn.

 21. Wow.. Katja..

  ik ken jouw verhaal hierboven als ware het van mezelf.. af en toe denk ik er wel eens aan.. alleen, is dan m’n vraag.. ‘wat’ ga ik ‘dan’ doen.. Welk beroep zou ik dan willen (naast: “kunnen”) uitoefenen..
  In het verleden heb ik, met ondernemerschap afwisselend.. vele beroepen uitgeoefend.. en kwam steeds weer op ondernemerschap uit.. want de banen in loondienst.. waren me of te beperkend.. of gaven mij niet de vrijheid die ik wilde vanuit m’n eigen gebouwde keurslijf van ondernemerschap..

  Én.. idd jouw bovenstaande zin:”Het stukje geld verdienen bleek voor mij het moeilijkste” dát is voor mij op DIT [09/05/2016] moment.. en oh ik vermoed dat dat komende tijd gaat veranderen.. met potentiële bedrijven die de afnemer zijn.. en potential candidates tbv de functies die de bedrijven bieden .. en toch.. geld komt er idd (nog?) niet binnen.. heul gek..
  Ik heb onlangs tegen een vriendin, al ’n tweetal keer uitgesproken om een baan in loondienst te nemen.. mét vergelijkbare vrijheden als die ik nu heb.. Internationaal uitvoerend/handelend, met talen, in handel, social networking.. wanneer ik iets voor anderen kan doen, op grotere schaal.. internationaal blijft me trekken.. met native Duits.. Engels.. goed Pools.. wie zou me willen.. Ware het niet dat ik de ‘grootste beperking ben’ van deze loondienst gedachten.. ‘en weer terugkeer’ in m’n ondernemerssloffen 🙂 en zo ga ik door.. beperkingen bedenkend van loondienst.. en in ondernemerschap blijvend.. en misschien.. misschien… ooit..
  (ik hoop dat er meer mensen hier een reactie achterlaten, opdat jij en ik, meer kunnen lezen HOE anderen erin staan?!)

  Fijne dag, met jouw glimlach!
  Groetsels, Jurgen

 22. @Christien: dankjewel voor je reactie. Eerst was ik ‘bang’ voor de meningen van anderen. inmiddels voelt dit besluit als zo’n opluchting dat het me minder uitmaakt of anderen het gek vinden. En dank voor je vertrouwen 🙂

 23. Een moedig besluit, Katja. Ik herken ontzettend veel in jouw verhaal, mede doordat ik min of meer dezelfde weg heb afgelegd. En dezelfde conclusie als jij heb moeten trekken. Laat je niets wijsmaken door ondernemers die je voor gek verklaren (dat deden ze bij mij vaak wel). Loondienst lijkt soms wel een vies woord. Mij heeft het rust gebracht en meer vrijheid dan toen ik nog fulltime ondernemer was. Ik wens je alle succes bij het vinden van een fijne baan. Met een cv als dat van jou moet dat geen groot probleem zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.