Te druk? Neem afstand en maak een overzicht.

Zodra je het gevoel krijgt dat je het te druk hebt, gebeurt er van alles in je hersenen. Alles wat je nog moet doen, komt steeds opnieuw voorbij in je hoofd. Je voelt de tijd wegtikken. En het lijkt steeds onmogelijker om alles te doen wat je wil doen. Het werkt verlammend. Wat kan helpen? Even afstand nemen. En overzicht creëren.

Plannend naar meer vrijheid

Lange tijd had ik niet door dat ik het mezelf erg moeilijk maakte door alles wat ik nog moest doen bij elkaar te gooien in mijn hoofd. En daarbij niet te letten op wanneer ik iets wilde of moest doen. En hoeveel tijd het me zou kosten. Regelmatig raakte ik daardoor lichtelijk in paniek. Ik had er een grote berg van gemaakt. Van dingen die allemaal nu moesten gebeuren. Ik had lang iets tegen plannen en structuur, omdat ik het daar benauwd van kreeg. In de loop der jaren ben ik er achter gekomen dat een beter overzicht me juist meer vrijheid geeft.

Prioriteiten

In mijn hoofd werd het rustiger toen ik tot het besef kwam dat niet alles meteen hoeft te gebeuren. En dat ik niet alles in mijn gedachten hoefde te houden tot ik het gedaan had. Als ik het druk heb, of een druk gevoel heb, dan neem ik de tijd om op te schrijven wat ik allemaal te doen heb. En vervolgens verdeel ik deze over verschillende lijstjes: vandaag of een andere dag van de week (als ik meteen weet dat ik iets op een specifieke dag ga doen). Voor mij werkt het het beste om dit op papieren lijstjes te doen. Plannen en ideeën die ik niet wil vergeten, maar die niet in deze week gedaan hoeven te worden zet ik in het programma Evernote (dit zit zowel op mijn mobiel als op mijn laptop). Zo bewaar ik ze. En kunnen ze uit mijn hoofd. Zodat ik meer tijd en energie heb om mijn hersenen voor leuke dingen te gebruiken!

Vind jouw manier

In boeken en op sites zijn heel veel manieren en vormen te vinden om meer rust in je hoofd te krijgen. Lees, ontdek, ga ermee aan de slag en ervaar wat voor jou een fijne manier is. De een houdt van papieren lijstjes, de ander houdt van digitale lijstjes, weer een ander houdt niet van lijstjes, maar vindt een andere manier om alles gedaan te krijgen. Als het voor jou werkt is het goed.

Enkele boekentips:
Slik die kikker! Verlos uzelf van getreuzel en doe meer met uw kostbare tijd – Brian Tracy
Getting things done – David Allen
Een werkweek van 4 uur – Timothy Ferris

In 2012 verscheen er iedere dinsdag een mijn artikel van mij op de site van Vrouw & Passie. Dit was er een van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.