Van doelloos ronddobberen naar gericht plannen

Voordat ik dit ging typen, keek ik even of ik niet al eerder een blogstukje had geschreven over het onderwerp waar ik over wilde schrijven. Dat moest bijna wel, het is een onderwerp waar ik veel mee bezig ben. Ik zocht in mijn blogarchief en zag dat ik in mei vorig jaar het stukje ‘onzekerheid en ondernemen‘ heb geschreven. Gedeeltelijk kan ik me daar nog in vinden.

Een van de redenen dat ik vele banen heb gehad, is dat ik zelf niet zo geloofde in wat ik kon. Op de voorgrond leek ik, ook voor mezelf, iemand die het allemaal wel goed wist. En gewoon veel pech had met banen. Achteraf zie ik in dat het veel te maken had met onzekerheid. Bang zijn niet te kunnen voldoen aan verwachtingen. Onbewust van tevoren al afhaken bij dingen. 

Zo ben ik stapje voor stapje gaan ontdekken wat ik allemaal kan, waar ik goed in ben. En ging er steeds meer in geloven. Veel lezen, ontdekken, proberen en een loopbaancoachingstraject hebben me daarbij geholpen.

Dat klopt. Dit is mijn achtergrond, de geschiedenis die mij tot vandaag brengt. Ik schrijf echter ook het volgende:

Maar de stap om dat commercieel in te zetten. Om te zorgen dat ik daar voldoende geld mee verdien. Om mezelf en mijn diensten actief aan te bieden bij organisaties en bedrijven, dát is een stap die soms moeilijk voor me is. Het voelt als schreeuwen. En ik hou niet van schreeuwen. Net zoals vroeger hoop ik dat men uit zichzelf goed kijkt en ziet wat ze aan me kunnen hebben.

Op dat gebied is er veel veranderd.
Het afgelopen jaar heb ik vele gesprekken gehad met ondernemers die hier ook moeite mee hebben, of juist niet (meer). Heb meegedaan aan een workshop en een cursus rondom dit thema. En merk dat ik anders ben gaan kijken naar geld, waarde en beloning. Gelukkig, want het zorgt ervoor dat ik ook steeds gerichter weet welke stappen te zetten.

Na jaren en jaren van doelloos ronddobberen en maar afwachten of en waar ik ergens zou komen, heb ik tegenwoordig doelen en plannen. Zie dat niet voor je als netjes uitgewerkte paginalange bestanden, maar als a4-tjes (of soms nog kleiner) met daarop wat ik binnen een paar jaar wil bereiken en welke stappen ik daarvoor denk te gaan zetten. Daarmee hou ik nog steeds de ruimte om andere stappen te zetten of andere richtingen op te gaan. Maar het geeft me goede handvaten om aan de slag te gaan. Om te weten wat ik kan doen als ik achter mijn laptop wil werken. Of als ik in gesprek ben met andere mensen. Of als ik een baaldag heb en het even niet zo goed weet.

Het voelt zo fijn om te weten wat ik kan en wil en wat ik kan doen om dat mogelijk te maken. Het geeft me meer rust en ruimte dan ik vroeger voor mogelijk had gehouden!

Ben jij nog aan het ronddobberen en wil je ook gericht aan de slag? Dan is mijn online maandcursus ‘Wat wil ik nou écht? En nu aan de slag!’ iets voor jou. Het begint op 1 juli, aanmelden kan al. Kijk HIER voor meer info of om je aan te melden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.