Vertrouwen en loslaten

Ondernemen op de manier waarop ik dat doe, gaat niet altijd soepel en vanzelf. Ik wil doen wat goed voelt. En waar ik goed in ben. Een leuke en leerzame weg! Het feit dat ik soms nog onzeker kan zijn over hoe naar buiten te brengen waar ik goed in ben (zie eerdere blog) maakt het allemaal soms lastiger. Maar ook interessanter.

Geld verdienen staat voor mij in ieder geval niet voorop, maar is uiteraard wel nodig als ondernemer.

Aan het begin van het jaar had ik een fase waarin ik me, aangewakkerd door het niet al te hoge saldo op mijn rekening, ineens wel vooral bezig hield met geld verdienen. Wat leveren de dingen die ik doe op? Waar kan ik mijn diensten kwijt? Wat kan ik nog meer doen om er geld mee te verdienen?

Ik werd er maar inspiratieloos en futloos van. Alles leek stroperiger te gaan en de lol in wat ik doe was steeds verder te zoeken. Daarnaast bleek bezig zijn met geld niet te zorgen voor meer inkomsten. Ik nam mezelf voor om me weer vooral te concentreren op het doen van wat ik leuk vind en waar ik goed in ben.

En  geleidelijk veranderde er van alles.
Ik kreeg mooie en goede reacties op mijn tweets en blogartikelen. Ik ontmoette interessante en leuke mensen en had goede gesprekken over wat ik belangrijk vind. Ik kreeg weer lol in het ondernemen! En mijn rekening bleek nooit zo leeg te raken dat ik me echt zorgen hoefde te maken. En doordat ik me vooral concentreerde op wat ik belangrijk vind, wisten mensen me beter te vinden. En kreeg ik een steeds beter beeld bij hoe en waar ik mijn kwaliteiten in kan zetten.

Een tijdje geleden ging het allemaal weer wat minder.
Ik kwam erachter dat een aantal (mogelijke) opdrachten ‘over de zomer heen getild’  werden. En ik was nog bezig met het opbouwen van een buffer op mijn rekening… Wat te doen? Er volgden een paar fases:
De struisvogel-fase (zolang ik het negeer, is er niks aan de hand ).
Toen de paniek-fase (als het zo doorgaat dan moet ik stoppen met mijn onderneming!).
Vervolgens de praktische-fase (uitzoeken of er juist dingen zijn die ik in de zomer kan doen. En bij mensen vragen of ik eventueel geld kan lenen als het echt niks wordt allemaal deze maanden).

En toen… liet ik het los.
En besloot dat ik erop zou vertrouwen dat het goed zou komen.

Dat vertrouwen bleek nog best een lastig iets. Twijfel en zorgen deden regelmatig hun best om naar boven te komen. Maar gesterkt door mijn ervaring eerder dit jaar, lukte het me om mijn aandacht vooral te richten op dat wat ik belangrijk vind. En waar ik goed in ben. En ik geloofde optimistisch dat de rest zou volgen. Op de een of andere manier.

En de afgelopen weken kwam het resultaat via diverse kanten naar me toe. Er kwamen twee opdrachten voor in de zomer op mijn pad. Mogelijke kansen voor de Waarmaakdag. En mails van mensen die een prikkel-uur wilden boeken of op een andere manier gebruik willen maken van het feit dat ik de goede vragen aan ze stel, zodat ze verder kunnen met hun plannen.

Ik ben blij en dankbaar voor dit alles en ontvang voortaan met open ogen en oren de kansen waar ik ruimte voor geef!

 

 

1 Comment

  1. Ha Katja

    Wat een mooie post. Je beschrijft prachtig wat het vraagt om met vertrouwen te ondernemen. Ik ken het en het sterkt me om verder te gaan en met open ogen en oren op de ontvangststand te staan.
    Succes met het ontvangen !
    Marian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.