Vind je eigen manier van gedisciplineerd werken

“Ben jij gedisciplineerd?”, vroeg een vriend, die ik nog niet zo lang ken, terwijl we door het bos aan het wandelen waren.

We hadden het over werken en ondernemen en hoe we dat beiden vormgeven.

“Volgens mij niet zo. Maar wat versta jij precies onder gedisciplineerd?”, vroeg ik hem. “Dat je werkt op de tijden dat je dat met jezelf hebt afgesproken, dat je het werk doet in de uren die je ervoor gepland hebt.”

Ik moest lachen. En vertelde dat ik in dat geval totaal niet gedisciplineerd werk. Ik heb globale ideeën over wanneer ik dingen af moet of wil hebben. Wanneer ik er aan werk laat ik afhangen van mijn bui, mijn gemoedstoestand. Ik doe de dingen graag wanneer ze goed voelen.

De eerste jaren als ondernemer deed ik dat nog niet zo. Had toch het idee dat ik het ‘verkeerd’ deed als ik me niet aan een schema hield. Of als ik midden op de dag een film ging kijken, omdat er echt even niks uit mijn handen kwam. Of als ik in het weekend aan het werken was, omdat de inspiratie dan ineens volop aanwezig was. Inmiddels weet ik dat dit voor mij het beste werkt. En dat ik, als ik aan het werk ben aan de dingen op het moment dat ze goed voelen, veel productiever ben. En dus juist meer gedaan krijg. De energie meer stroomt. En de ideeën en inspiratie daarmee ook.

Het belangrijkste van alles is dat ik me op deze manier vaker goed voel. Niet alleen na het werken. Of daarnaast. Maar ook tijdens.

Al wandelend ging ons gesprek verder. En later kwam het gesprek op mijn ‘sta eens stil’-mailing, die ik iedere maandagochtend verstuur. Omdat ik merk dat wat bij mij inmiddels als vanzelf gaat -stilstaan bij de dingen die anders voorbij razen, zodat ik mezelf niet voorbij raas- anderen soms moeite kost. Zo ook met mijn ‘focus en rust’-mailing, die ik twee keer per maand verstuur. En zo met alles wat ik doe als ondernemer. Ik voel me tegenwoordig goed bij de manier waarop ik leef en werk, en als ik door te delen anderen daarin mee op weg kan helpen, dan doe ik dat graag.

Hij vond het heel gedisciplineerd dat ik de moeite nam om iedere week zo’n mailing te schrijven en versturen. Het klonk logisch. En de opmerking bleef hangen.

Daarom heb ik net even het woordenboek er bij gepakt:
Gedisciplineerd (bn)- aan orde en tucht gewend / gewend aan orde en regelmaat

Hoe werkt dat voor mij?
Ik heb mijn eigen orde en regelmaat. Dat zit ‘m niet in vaste uren en werktijden en werkdagen. Maar wel in de manier en regelmaat waarop ik gedreven ben om mijn ervaringen, kennis, vragen en tips met anderen te delen. En nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en aan te bieden en uit te voeren. Dat komt allemaal vanuit mezelf. En ja, dat gaat de ene keer beter dan de andere keer. En door veel vallen en weer opstaan vind ik hier steeds meer mijn eigen weg in. En dat doe ik als ondernemer al ruim vijf jaar. Dus ja, op mijn eigen manier ben ik wel degelijk gedisciplineerd. Dat doet me toch goed!

Zie jij jezelf als gedisciplineerd? Hoe werkt dit voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.