Er wonen ruim 16,5 miljoen mensen in Nederland. Er zijn dus ruim 16,5 miljoen manieren waarop naar het leven gekeken wordt. Er zijn veel overlappingen en dat is fijn, anders zou iedere minuut van de dag een groot en inspannend avontuur zijn. Zo kan je er, in ieder geval in dit land, van uitgaan dat alle auto’s rechts rijden, dat je de post die voor jou bestemd is in jouw brievenbus vindt, dat de straatlampen aangaan zodra het donker wordt. Sommige dingen zijn zo ontstaan, voor andere zijn regels gemaakt. Om met zijn allen een beetje te weten waar we aan toe zijn.
Heel veel mensen doen heel veel op dezelfde manier. Dat is overzichtelijk en vaak praktisch. Maar mensen vergeten vaak dat het ook anders kan. Dat ze invloed hebben. Dat je soms heus wel naar links kan gaan, ook al gaan de meesten naar rechts. Veel mensen voelen zich vastzitten. In het leven. De baan die ze hebben. Een crisis die er is. Mensen mopperen op van alles, en vergeten vaak dat ze zelf verschil kunnen maken.
Iedereen heeft een eigen kijk op de wereld.
Zie jij dingen die anders gaan dan jij had gewild of bedacht als een kans om iets op een andere manier aan te pakken? Of als iets dat je overkomt en waar je je zuchtend bij neerlegt?
De manier waarop jij in het leven staat, zorgt voor jouw idee van de wereld. Mensen die weinig vertrouwen hebben, zien de wereld en de mensen daarin wantrouwend tegemoet. Optimistische mensen die anderen graag helpen, zien de wereld vol optimisme tegemoet. ‘De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet’ is een oud spreekwoord dat hier van toepassing is. Als jij mensen altijd negatief benaderd, is de kans groot dat mensen jou ook zo behandelen. En het gaat nog verder: ook de mensen die jou positief benaderen, zie jij als iets negatiefs.
Een ander voorbeeld: je bent ongelukkig op je werk. Je hebt een baas die niet met het personeel bezig is, maar met zijn eigen gewin. En je arbeidsomstandigheden kloppen ook niet helemaal. Je bent het zat, voelt dat je hier niet tot je recht komt en je neemt ontslag. Een aantal mensen in je omgeving zullen je voor gek verklaren. Vanuit hun beeld van de wereld (‘het is crisis en dan zeg je geen baan op’, ‘ werk is nu eenmaal werk, je moet het maar doorstaan’) is dit het stomste wat je kan doen. Zij zouden het zelf niet willen of durven. En projecteren hun wereldbeeld op jou. Anderen zullen je prijzen. Vanuit hun wereldbeeld (‘ je moet voor jezelf opkomen’, ’altijd goed om je hart te volgen’) is dit een goede keuze. En daarom prijzen ze je. Er is echter maar een mening doorslaggevend en dat is die van jouzelf. Jij weet, diep van binnen, als enige wat voor jou het beste is.
Andersom werkt dit ook. Hoe reageer jij op wat anderen jou vertellen? Vanuit welk wereldbeeld reageer jij?
Wat en hoe wil jij iets veranderen?
Op het nieuws hoor je iets vervelends dat in jouw buurt gaande is. Dan kan je op vele manieren reageren.
- Je haalt je schouders op.
- Je hebt het er met mensen over dat je het erg vindt.
- Je maakt je er kwaad over dat ‘men’ er niks aan doet.
- Je komt zelf in actie.
Door je bewust te zijn van jouw kijk op de wereld, kan je er ook bewuster mee omgaan. Sta eens stil bij de manier waarop jij reageert op dingen. Bij wat voor zaken ga je inwendig koken? Wanneer begint het fijn te kriebelen? Waar erger jij je aan? Waar word je blij van? Het gaat er om dat je de verbinding met jezelf maakt. Op deze manier kom je erachter wat jij vindt. Waar jij energie in wilt stoppen. Wat jij kan veranderen om jouw wereld een fijnere plek te maken. Hoe wil jij dat de toekomst eruit ziet. En wat kan je daar nu voor doen. Of juist laten.
Er zijn mensen die denken dat het geen nut heeft om iets kleins te doen, want ‘wat maakt het nou uit als ik in mijn eentje dit of dat ga doen’. Kleine dingen kunnen juist veel verschil maken. Ten eerste neem je dan het heft in handen: jij doet iets aan dat wat je anders wilt zien. Jij wordt je bewust van wat jij belangrijk vindt en handelt daarnaar. Ten tweede kan het zomaar zijn dat jij anderen inspireert en zij daardoor ook andere keuzes gaan maken. Of met jou mee gaan doen.
Mocht je denken dat het voor anderen altijd makkelijk is: dat is niet zo. Andere mensen zijn niet altijd dapperder. Zij hebben er echter op bepaalde momenten voor gekozen om dingen aan te pakken, in plaats van af te wachten en er alleen maar mopperend naar te kijken.
De pessimistische mensen zullen hier allemaal negatieve dingen over kunnen vertellen, en steeds de beren op de weg kunnen aanwijzen. De optimistischere mensen zullen de mooie en goede dingen zien.
Jij en de anderen
Alles begint met de manier waarop jij naar jezelf en naar dingen kijkt. Dat vertaalt zich in hoe jij in verbinding staat met andere mensen. Ga je er vanuit dat mensen van nature een slechte intentie hebben? Of dat mensen elkaar graag helpen?
Er is veel angst in deze wereld. Dit leidt vaak tot hebzucht en een soms onmenselijke grote behoefte aan roem en erkenning. Dit kan er toe leiden dat je wantrouwend naar anderen toe bent. Dat je er vanuit gaat dat ze het slechtste met je voor hebben. Dat ze je alleen helpen omdat ze er iets voor terugverlangen. Met zo’n kijk op anderen wordt het natuurlijk moeilijk om een fijne verbinding te voelen. Om dingen voor elkaar te krijgen. Om echt te kunnen ontvangen.
Wat verandert er als je er voor kiest om anderen vanuit eenheid te benaderen? En wat voor invloed heeft deze verandering dan weer op de mensen in jouw omgeving? Denk eens aan jouw eigen kinderen (als je die hebt), of aan kinderen in je omgeving. Ieder kind bouwt door te leven en dingen mee te maken z’n eigen beeld van de wereld op. Iedereen vervult daarbij een voorbeeldfunctie. Wat wil jij hen meegeven?
Wat je zelf kan doen
Er zijn heel veel dingen die jij kan doen om het leven voor jou, en daarmee meteen voor anderen, leuker of fijner te maken. Hieronder enkele voorbeelden.
- Vind je het een vervelend idee dat er mensen zijn die geen aanspraak hebben en daardoor eenzaam zijn? Zoek zo’n iemand op! Dat kan op wekelijkse basis, of een keer. Net waar jij je fijn bij voelt. Vraag in je omgeving of iemand een suggestie heeft bij wie langs te gaan. Of informeer bij een plaatselijk verzorgingstehuis.
- Vind je het onzin dat er zoveel met de auto wordt gedaan? Ga zelf dan minder met de auto. Neem vaker de fiets, doe dingen lopend. Ben je er van bewust dat je altijd een keuze hebt. Fijn voor jezelf en wie weet inspireer je er zomaar anderen mee.
- Heeft iedereen het altijd maar druk en daardoor steeds minder tijd om elkaar te zien en vind je dat jammer? Je hoeft niet af te wachten. Zet zelf de eerste stap! Nodig vrienden, familie en je leuke buurvrouw uit voor een picknick. Noem een tijd en een plek, nodig iedereen uit om zelf eten en drinken mee te nemen. En geniet van de mensen die er tijd voor hebben gemaakt en er bij zijn.
Aan jou om op zoek te gaan naar dingen die jij zelf belangrijk vindt, die passen bij jouw beeld van de wereld. Dus, wat ga jij doen? Hoe vorm jij je leven?