Waar lig jij ’s nachts wakker van?

Over het algemeen ben ik een goede slaper. Gelukkig. Slapen vind ik fijn en helend en verkwikkend. Meestal droom ik ook nog eens veel en levendig, dus als ik wakker word, sta ik vaak verbaasd en verwonderd even stil bij alles dat er in mijn dromen is gebeurd. Maar soms lig ik wakker. Ga ik liggen en voel ik dat iets dat zich overdag stil hield, van zich laat horen. Ogen open. Actief brein. Iets in mij wil aandacht. Gehoord worden.

Vroeger kon ik wakker liggen van zorgen over mijn studie. Gebrek aan een baan. Me ongelukkig voelen door de verkeerde baan. Gesprekken met anderen waarin ik anders had willen handelen. Of ik wel goed over was gekomen bij anderen. Gebrek aan geld. Of een geweldig plan dat in mijn hoofd bleef hangen.

De laatste jaren lig ik niet zo vaak wakker van dingen. Als er al iets naar boven komt, vraag ik mezelf af: “kan ik hier nú iets aan doen?”. Meestal is het antwoord nee en dan laat ik het bewust los, met het voornemen om er na het wakker worden mee aan de slag te gaan. Dat helpt meestal.

Soms lig ik wakker omdat er allemaal inspiratie naar boven komt. Daar ben ik dan dankbaar voor (al baal ik altijd even van het ongelukkig tijdstip, maar blijkbaar heb ik er overdag niet naar geluisterd), pak pen en papier en ga het allemaal opschrijven.

De afgelopen jaren heb ik wakker gelegen:

 • Vanwege mijn zieke vader (Een keer ben ik opgestaan om te gaan lezen. Geen slaap, maar dan in ieder geval de tijd voor een goed boek. Een andere keer heb ik midden in de nacht een Mailchimpcursus gedaan. Leek me handig om het onaangename met het nuttige te verenigen.)
 • Omdat ik me zorgen maakte over mijn inkomsten als ondernemer (Soms hielp het om mijn zorgen van me af te schrijven. Of om een overzicht van inkomsten en uitgaven te maken. Andere keren kwamen hierdoor allemaal nieuwe plannen en ideeën los.)
 • Doordat ik me afvroeg of ik wel genoeg uit het leven haal en of ik mijn kennis en talenten wel goed aan het benutten ben (Dit overvalt me soms. Ik zie dat als een teken dat ik overdag niet goed naar mijn hart heb geluisterd, mezelf niet heb gehoord. Lezen en van me afschrijven helpt.)
 • Doordat ik tot net voor bedtijd intensief achter mijn laptop of mobiel heb gezeten (Daardoor blijven je hersensen actief en ik voel dat ook. Even lezen helpt vaak.)

Mede dankzij mijn Vipassana retraite, lukt het me om in ieder geval te accepteren dat ik wakker ben. Wakker zijn en daar ook nog eens boos of gefrustreerd over zijn, heeft helemaal geen zin. Het helpt me om tegen mezelf te zeggen dat wat er ook speelt, morgen vroeg genoeg is om me er bezig mee te houden. Als mijn hoofd overloopt omdat ik me bedenk wat ik allemaal nog moet doen of regelen, helpt het me om tegen mezelf te zeggen dat deze taken heus nog in mijn hoofd zitten als ik morgen wakker word. Ik sta meestal ook even op. Drink wat water, loop een rondje. En ga dan als een nieuwe start weer in bed liggen.

En inmiddels weet ik dat ik bepaalde dingen overdag kan doen (of juist laten), om ervoor te zorgen dat ik beter slaap.

Wat je er overdag aan kan doen om niet wakker te liggen door zorgen of omdat je overprikkeld bent:

 • Zorg dat je tijdens de dag minimaal een moment hebt dat je geen nieuwe input van buiten krijgt. Zonder tv, laptop, tablet, mobiel, boek of tijdschrift voor je neus. Zo krijgen gedachten die gewoonlijk ’s nachts komen, al eerder de kans om van zich te laten horen.
 • Luister zoveel mogelijk naar wat je hart je te vertellen heeft. En neem dat serieus.
 • Doe elke dag iets waar je trots op bent. Al is het iets kleins.
 • Laat dingen los.
 • Zorg dat je je vervuld voelt.
 • Maak niet alles even belangrijk. Zie alles  meer in perspectief.
 • Doe elke dag een stapje (mag heel klein zijn) waarmee je dichter bij je idee/plan/droom komt.
 • Schrijf voor het slapen iets op waar je dankbaar voor bent die dag (ik ben daar vorig jaar mee begonnen, met een dankbaarheidspot te vullen).

Ik ben benieuwd: lig jij weleens wakker? Waarvan? En wat helpt jou om minder wakker te liggen?

4 Comments

 1. Mooie tips weer! Ik lag afgelopen maandagnacht heel lang wakker en lees nu hoe ik het anders aan had kunnen pakken. Fijn om te weten voor de nachtelijke uren.

 2. Interessante blog met goede tips, dankjewel!
  Ik heb de afgelopen jaren ook gemerkt dat ik ’s nachts wakker lig als ik na circa 15u koffie (zelfs latte macchiato) of cola (of frisdrank in het algemeen) heb gedronken. Dan voel ik me moe, maar blijf ik uren met open ogen in bed wakker liggen.

  1. @Joke: graag gedaan! Ik drink zelf geen koffie en zelden frisdrank, maar kan me helemaal voorstellen dat je daarvan wakker ligt. Wat goed dat je voor jezelf weet hoe dit bij jou werkt, kan je er rekening mee houden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.