“Waarom doe jij niet wat je wilt doen?”

Er volgt een stilte. Een diepe zucht. En een antwoord. Deze vraag stelde ik tijdens een prikkel-uur. Ook deze vrouw bleek heel goed te weten waarom ze niet doet wat ze eigenlijk wil doen. Ze had deze vraag alleen nog nooit zo aan zichzelf gesteld. Door het stellen van deze vraag, komt er iets in beweging en ik zie de lichtjes in haar ogen groter worden.

Oordeel

Vaak hebben mensen een oordeel over wat ze vervolgens vertellen. “Het klinkt misschien heel stom, maar….”, “Ik weet dat het nergens op slaat, maar…”, “Het zou eigenlijk niet uit moeten maken, maar…” Ik complimenteer mensen daarom altijd met het feit dat ze ervoor hebben gekozen om het er met iemand over te hebben. Gefeliciteerd! Een mooie stap. Daarna zeg ik dat ze niet zo streng hoeven te zijn voor de dingen die ze eerder niet of juist wel hebben gedaan. Daar waren op dat moment goede redenen voor. Nu zitten ze echter in een andere fase. Er is iets veranderd. En ze willen wél stappen gaan zetten!

Kwestie van balans

Mijn hele afgestudeerde leven ben ik goed geweest in niet doen wat ik diep van binnen wilde doen. Ik had allemaal goede redenen bedacht. Tot het steeds meer ging wringen. Ik wilde het niet meer zo! Het bleek een kwestie van balans te zijn. Wilde ik in mijn schulp blijven en plannen niet laten lukken? Of wilde ik dingen gaan doen, met de kans dat anderen er iets van konden vinden en dat het niet zou lukken? Ik koos voor het tweede. Iets doen dat niet lukt (al bleek dat zelden het geval, hoogstens ging het anders dan ik had bedacht) vond ik veel meer voldoening geven dan iets helemaal niet proberen.

Dagelijkse kost

En ik heb het helemaal slim gedaan, door mijn onderneming ben ik er nu dagelijks mee bezig. Ik help anderen met ontdekken van wat ze willen doen, waarom ze dat nog niet doen en hoe ze dat wel kunnen gaan doen. Ik herken en hoor alle smoesjes, oordelen en redenen die ik jaren bij mezelf heb gehoord. Maar die mij uiteindelijk niks gebracht hebben. Iedere dag leer ik er zelf ook weer van. Sta ik stil bij de dingen die ik doe. Of nog niet..

En jij, waarom doe jij niet wat je wilt doen?

In 2012 verscheen er iedere dinsdag een mijn artikel van mij op de oude site van Vrouw & Passie. Bekijk ze hier allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.