Waarom goede feedback super irritant is en juist daarom zo waardevol

De afgelopen twee weken heb ik feedback gevraagd. En gekregen. Ik heb heel veel teksten op mijn site aangepast. Ik heb de focusmaand online gezet. En ik wist het zeker: dit is mijn boodschap. Zo staat het er goed. Dus ik ben er met goede vrienden en bekenden voor gaan zitten, heb heen en weer gemaild, gebeld. Heb vragen gesteld, antwoorden gekregen. Hoorde hoe anderen mijn teksten lazen, wat ze erin misten, wat ze erin aansprak. Waarom ze nu niet ergens aan mee gingen doen. Of waarom wel. Ik luisterde, stelde vragen, paste dingen aan. Goede, eerlijke en opbouwende feedback is zo waardevol.

Een gesprek met een goede vriendin gisteren was de spreekwoordelijke druppel. Dat gesprek ging ongeveer zo:
“Je focusmaand klinkt interessant en echt iets voor mij, maar ik weet niet of het nu iets voor me is.”
“Hoe bedoel je dat?”
“Een hele maand, dat klinkt zo lang, ik weet niet of ik dat vol ga houden. Ik weet niet of ik dit erbij kan doen.”
“Maar daar gaat het nou net over. Je kan het overal bij doen, want het versterkt waar je mee bezig bent. Je vertelde me net dat je allemaal plannen hebt en dat de week steeds ineens voorbij is. Zonder dat je tijd voor je plannen hebt gemaakt. Het is voor jou en al die mensen die denken: ‘
He, is het alweer vrijdag? Heb ik nou alweer geen tijd gemaakt voor de dingen die ik voor elkaar wilde krijgen?’. Want ik ben bij de deelnemers. Iedere dag. Daar zit de kracht in. Iedere dag krijg je een reminder, een kleine opdracht. Een herinnering. Zodat je niet dag na dag en week na week voorbij laat gaan zonder aan jezelf te denken. Zonder te doen wat goed voelt voor jezelf.”
“Dat staat heelmaal niet helder op de site, wat je nu zegt.”
“Ja.. dat realiseer ik me ook. Ik ga het veranderen.”

Vandaag was ik aan het twijfelen. Kan ik het nu alsnog aanpassen? Is dat niet stom voor de mensen die het al gelezen hebben? Voor de paar mensen die zich al hebben aangemeld? En ik realiseerde me dat dit niet het geval is.

Ik heb een doel voor ogen met de focusmaand. En alles wat ik aanbied. Ik wil met mensen die willen kiezen voor zichzelf en wat ze écht willen doen aan de slag. En als mensen pas begrijpen wat het inhoudt als ik het persoonlijk uitleg, dan bereikt het niet de mensen die het lezen en die ik (nog) niet ken. Zonde. Zowel voor mij, als voor hun.

Dus dank aan iedereen voor alle open, eerlijke, goede en waardevolle feedback de afgelopen weken. Het is ergens super irritant, want alle feedback levert extra werk op. Maar ook leuke gesprekken. Complimenten. Erkenning. En meer helderheid.

Sta jij open voor goede, eerlijke en opbouwende feedback? Weet jij wie je in je omgeving hiervoor kan vragen? Sta je er open voor om te luisteren, ontvangen en leren?

Lees hier alles over de focusmaand.
Lees hier alles over mijn ‘focus en rust’-webinar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.