Waarom voer jij je idee niet uit?

Deze week deed ik mee als gastdocent op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het college was voor studenten CMV die bezig bezig met het onderdeel Onderzoek en Innovatie. Ik zat er vanuit mijn rol als afgestudeerd CMV-er, met eigen onderneming en betrokken bij cocreatie-projecten als de Waarmakerij, Waarmaakdagen en ‘8 uur overwerken voor het goede doel‘. De docent schreef:

Het eerstvolgende hoorcollege gaat over cocreatie/ waarde toevoegen. Ik verzorg dat hoorcollege en het lijkt me leuk om jou dan uit te nodigen als deskundige aan wie studenten dan vragen kunnen stellen a la College Tour. Het is de bedoeling dat zij dat college voorbereiden door o.a. de website van jou en van de Waarmakerij te bekijken.
Aan de hand van vragen vertelde ik over mijn studietijd, mijn lange zoektocht naar mijn ideale baan, de wens om altijd dat te doen wat er het beste bij me past, mijn manier van ondernemen, waarom mensen zich soms inzetten zonder dat ze er geld voor krijgen en de projecten waar ik aan bijdraag.
De studenten stelden verschillende soorten vragen, waarvan twee me het meest zijn bijgebleven.
Op welke manier zet jij wat je geleerd hebt bij CMV in bij je onderneming?
Ik gaf aan dat ik deze vraag niet echt kan beantwoorden, omdat ik niet op zo’n manier denk. Alles wat ik ooit geleerd heb, wordt een onderdeel van mij en dat uit zich in alles wat ik doe: werk, omgaan met anderen mensen, hoe ik thuis leef. Ik kreeg deze vraag ook van mensen toen ik het certficaat NLP Master had. “Hoe zet je dat in in je werk?” Ook daar vind ik dat niet te beantwoorden. Het is kennis die ik heb opgedaan en die uit zich in alles, niet een-op-een in mijn werk.
 We kregen het over het delen van ideeën en een studente vertelde dat ze samen met iemand een idee had e dat ze dat liefst niet wilde delen, want dan was er de kans dat anderen er mee vandoor gingen. Ik vertelde dat iemand zelden er precies met jouw idee vandoor kan gaan, omdat die persoon anders is dan jij. De uitvoering wordt dan hoe dan ook anders. En als je ideeën deelt, heb je de kans dat anderen het zo aanspreekt dat ze mee willen doen! Ik nodigde haar uit om haar idee te delen en dat deed ze. Het bleek dat diverse andere mensen in de groep dat idee ook weleens gehad hadden. Twee studenten hadden er zelfs al ooit een plan voor geschreven. Dit gaf mooi aan dat een idee vaak op meerdere plekken tegelijk leeft. En dat het delen dus goed is: zo kunnen de krachten gebundeld worden. Of er worden twee toch net iets andere ideeën uitgevoerd. Maar vaak gebeurt er niks. Want veel mensen voeren hun plannen niet uit.
Toen kwam de volgende vraag die me bijbleef:
“Waarom voeren mensen hun plannen niet altijd uit?”
 Mooie vraag om bij stil te staan.
Ik gaf aan dat daar verschillende redenen voor kunnen zijn.

  • Een is tijd. Het daadwerkelijk uitvoeren heeft tijd nodig en die moet je maar net hebben. Of er aan willen besteden.
  • Delen kan eng zijn. Als jij een nieuw idee deelt, kunnen mensen daar van alles van gaan vinden. En niet alleen positief. Dus hou je soms een idee maar voor je.
  • Mensen geven vaak bij voorbaat al op omdat ze denken dat het toch niet gaat lukken.
  • Ze hebben geen geld en denken dat alles daarmee meteen stopt.
Hoe zit dat bij jou?
Voer jij je ideeën uit of heb jij een reden bedacht om er niet mee aan de slag te gaan? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.