Wat heb je nodig om wél een keuze te kunnen maken?

Een mens heeft hersens gekregen en dat is heel fijn. Zo kunnen we dingen bedenken. Plannen maken. Maar hersens kunnen je ook in de weg zitten. Als je eenmaal begint na te denken over een mogelijke keuze, kan het maken van de ‘goede’ keuze ineens heel ingewikkeld worden. Zowel de voor- en nadelen klinken even logisch. En je hebt geen idee wat je wil. Als je merkt dat je verstrikt raakt in je eigen gedachten, probeer dan deze vraag te beantwoorden: wat heb ik nodig om wel een keuze te kunnen maken?

Jij weet het het beste

Jij weet wat jij nodig hebt om een keuze te kunnen maken. Dat kan van alles zijn. Een antwoord van iemand anders. Meer kennis over het onderwerp. Inzicht in je financiën. Mediteren. Op een rijtje zetten hoeveel tijd je ergens mee kwijt zal zijn. Tijd om iets te laten bezinken. Het stellen van een deadline. Erover praten met iemand. Een voor- en nadelenlijstje maken. Een tijdje iets anders doen en er vooral niet over nadenken.

Keuze voor jezelf

Wat ook goed kan werken, is een keuze maken, deze nog voor je houden, en voor een paar uur voelen wat die keuze met je doet. Klopt het? Geeft het je rust? Of juist onrust? Zo kan je vaak je antwoord ineens wel vinden.

Muntje gooien

Als je het echt niet meer weet, kan het helpen om een muntje op te gooien. Is het kop, doe je het ene. Is het munt, doe je het andere. Of bij kop doe je iets. En bij munt niet. Zodra duidelijk wordt of het kop of munt is, en welke keuze daarbij hoort, gebeurt er iets in je lichaam. En wordt de keuze makkelijker.

Een keuze is niet heilig

Diep van binnen weet je het vaak wel. Het is alleen niet altijd even makkelijk om daar bij te komen. Dus vind jouw manier om tot je antwoord te komen. En bedenk ook: een keuze is niet heilig. Als iets niet goed voelt, of je komt er later achter dat je iets beter niet of wel had kunnen doen, dan kan je het alsnog beginnen. Of juist stoppen. Je bent vrij om daar in te kiezen!

In 2012 verscheen er iedere dinsdag een mijn artikel van mij op de oude site van Vrouw & Passie. Bekijk ze hier allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.