Wat moet jij allemaal van jezelf?

Al jaren geleden heb ik met mezelf afgesproken dat ik zo min mogelijk dingen wil doen omdat ze moeten. Maar omdat ik ze leuk vind en ze bij me passen. Ik denk namelijk dat ik zelf daarmee het beste tot mijn recht kom. Dat is fijn voor mij. En iedereen om me heen. En ik dacht dat ik mijn leven aardig goed op deze manier aan het leven was. Tot ik er achter kwam dat ik toch allemaal dingen deed die moesten. Van wie? Van mezelf.

Ongeschreven regels

Veelal onbewust bleek ik allemaal ongeschreven regels in mijn hoofd te hebben. Die me ineens in de weg stonden. Zo vond ik diep van binnen dat ik mails snel moest beantwoorden. Ik help mensen graag en als iemand mij een vraag stelde om ergens mee te helpen of ergens over mee te denken, dan ging ik als vanzelf kijken hoe ik die persoon kon helpen. Ik ben zelfstandig ondernemer en kan op deze manier grotendeels mijn eigen werktijden indelen. En toch merkte ik soms dat ik er moeite mee had om mijn laptop halverwege de dag dicht te klappen.

Mijn ommekeer

Bij mij werden deze dingen duidelijk na een inbraak bij mij thuis en de verwerking en het gedoe dat daarop volgde (zie dit blog daarover). Ik kwam mezelf tegen en ontdekte dat ik heel veel moest van mezelf. En hoeveel energie me dat koste. Daar schrok ik van. En het maakte veel dingen duidelijker voor mezelf. Sindsdien sta ik weer meer stil bij alles wat ik doe. En heb ik meer energie.

Wil ik dit of denk ik dat ik dit moet?

Voel hoe je reageert als je ergens ‘ja’ tegen zegt. Voel je een weerstand? Een knoop in je maag? Weerstand om die ‘ja ik doe mee’-mail daadwerkelijk te versturen? Stel je een telefoontje steeds maar uit? Voel je een spanning ergens in je lichaam? Ben je smoesjes aan het verzinnen om iets nog niet te doen? Dan is de kans groot dat je iets gaat doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Zodra je je daar bewust van bent, kan je bewust kiezen of je het alsnog wel gaat doen. Of niet. Zodat je je energie bewust kan gaan gebruiken voor de dingen die je leuk vind en die bij je passen.

In 2012 verscheen er iedere dinsdag een mijn artikel van mij op de site van Vrouw & Passie. Bekijk ze hier allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.