Wat zou jij doen als geld geen probleem zou zijn?

Geld is een interessant iets.
Het is ooit bedacht omdat het handig was. En inmiddels hebben we het voor heel veel dingen nodig.

Geld en tijd zijn de argumenten die het vaakst genoemd worden als mensen gevraagd wordt waarom ze niet aan het doen zijn wat ze willen doen. Als je genoeg geld hebt, dan ga je je dromen waarmaken. Als je eens wat meer tijd zou hebben, dan zou je je ideale leven kunnen leiden.

Op deze manier stel je je leven uit. Steeds een beetje. Tot later.
Tot het te laat is.

En het gekke is, mensen weten vaak heel goed wat ze willen doen als ze meer geld en tijd zouden hebben. Als je ze er naar vraagt, schetsen de meeste mensen een mooi beeld waarvan hun ogen beginnen te stralen. Ze worden al gelukkiger als ze alleen maar denken aan hoe ze hun dagen dan zouden besteden. Veel mensen denken of dromen hier wel over na, maar hebben voor zichzelf bedacht dat ze eerst meer geld en tijd nodig hebben. Dan kunnen ze al hun dromen gaan uitvoeren.

Iedereen heeft 24 uur in zijn dag, maar iedereen vult die 24 uur anders. Mensen die te weinig tijd en geld zeggen te hebben, besteden veel tijd (en geld) aan dingen waar ze niet echt blij van worden, zoals veel mailen, doelloos op internet rondhangen, afspreken met mensen waar ze geen energie van krijgen, voor de tv hangen, het kopen van de zoveelste broek, uren bezig zijn met nadenken over de juiste kleur verf voor op de muur, in de file staan op weg naar een baan waar ze niet vrolijk van worden.

Waarom? Goeie vraag.
Omdat ze denken dat het zo hoort. Dat het niet anders kan. Dat anderen het ook zo doen. Omdat ze denken dat ze zo indruk maken op anderen. Of dat dit allemaal nodig is om geliefd te zijn.

Je hoeft niet te wachten om je dromen te leven. Je kan nu al beginnen. Begin klein.

Wil je graag de wereld rondreizen? Ben een dag lang een backpacker in eigen land. Ontdek een dorp waar je nog nooit bent geweest.

Wil je graag mensen helpen? Dat hoeft geen geld te kosten. Schenk anderen een glimlach. Een gesprek. Een helpende hand.

Wil je geld verdienen met creatief bezig te zijn? Begin alvast met creatief bezig zijn, geniet van het proces, van het doen.

Voor mij begint het met vaker stilstaan. Bij het moment. De dingen waar je blij van wordt. Voelen hoe je voelt.

In onderstaand filmpje wordt aan mensen uit vele landen gevraagd wat ze zouden doen als geld geen probleem zou zijn. Het viel me op dat een aantal mensen zeiden ‘van het leven genieten’. Dat vond ik best schokkend. Doen ze dat nu niet dan? Denken ze echt dat ze daarvoor geld nodig hebben?

Hoe zit dat bij jou?

Links:
mijn lezing over stilte en de echte versie van mijzelf tijdens Stand Up Inspiration
blog: Stilte Transformeert Ieder Levensinzicht Tot Energie

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.