Week tegen Eenzaamheid

eenzaamheid
de eenzaamheid zelfst.naamw. (v.) Uitspraak:   [‘enzamhɛit]
situatie dat je alleen bent of je zo voelt 

Het is de Week tegen Eenzaamheid. Dat spreekt tot mijn verbeelding. Alleen de term ’tegen eenzaamheid’, daar kan ik me minder in vinden. Tegen klinkt alsof er iets hardhandig bestreden moet worden. Ik vind het altijd stimulerender als genoemd is waar je voor bent. Heb er even over nagedacht, maar kom er niet op of er een tegenovergesteld woord is van eenzaamheid?

Bij eenzaamheid denk je vaak aan ouderen en zieken. Meer mensen voelen zich eenzaam. En dat zijn niet altijd alleen mensen die veel alleen zijn, maar ook mensen die wel regelmatig onder de mensen komen. Eenzaamheid is namelijk niet hetzelfde als alleen zijn. Mensen die vaak alleen zijn, voelen zich niet per definitie eenzaam. En mensen die zich eenzaam voelen, zijn niet per definitie veel alleen.

Het vergt nogal wat om te zeggen dat je eenzaam bent. Als reactie kan je goedbedoelde adviezen krijgen waar je niks mee kan. Of anderen vinden je zielig. Stom. Raar. Vreemd. Een zeurpiet. Of jij denkt dat anderen dat van je vinden, zodra je zegt dat je je soms eenzaam voelt.

Eenzaamheid kan ontstaan omdat je door ziekte of mobiliteit niet (veel) onder de mensen kan komen. Omdat je je niet begrepen voelt. Omdat je niet goed weet hoe contact te leggen. Omdat je weinig geld hebt en weinig buiten de deur kan doen. Omdat er van alles in je leven is veranderd en je niet weet hoe daar mee om te gaan. Omdat je een andere richting dan je vrienden opgaat. Omdat je je ergens voor schaamt. Omdat je geen aansluiting vindt met anderen.

Ik vind het goed dat er aandacht is voor het thema eenzaamheid. Al heb ik geen idee of de mensen die zich echt eenzaam voelen, hierdoor geholpen zijn. Dat zou mooi zijn. Door het hele land zijn er deze week activiteiten en initiatieven die daar aan bijdragen.

Sta eens stil of jij iets kan en wil doen tegen eenzaamheid. Zoals een kaartje sturen naar een familielid dat ver weg woont en zich eenzaam voelt. Glimlach eens naar de mensen op straat die het kunnen gebruiken. Bied ergens een helpende hand aan.


Zelf ben ik a.s. zaterdagmiddag te vinden bij het Kom Erbij festival in Eindhoven, ik geef daar prikkelsessies. Het festival biedt een uitgebreid programma op een mooie locatie. Bekijk hier alle informatie en misschien tot ziens daar!

1 Comment

  1. In gesprek op Facebook hierover kwamen we tot het tegenovergestelde van eenzaamheid: verbondenheid. Verbondenheid is een gevoel. dat je zowel in gezelschap met anderen kan voelen, maar ook als je alleen bent. Volgend jaar Week van de Verbondenheid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.