Wees eens wat egoïstischer

 

Het is mooi als je er voor anderen wilt zijn. Vergeet echter niet om eerst voor jezelf te zorgen. Als je jezelf vergeet en voorbij loopt, dan is er een grote kans dat je energie op een dag op is. Dan kan je niet meer voor jezelf zorgen. En al helemaal niet meer voor anderen. Met een gezonde dosis egoïsme kan je dit voorkomen.

Egoïsme is neutraal

Ergens is het idee gekomen dat egoïsme iets negatiefs heeft. Het wordt vaak een verwijt gebracht: ‘ben toch niet zo egoïstisch!’. Maar voor ieder mens is het goed om soms aan zichzelf te denken. Het wordt je helaas niet overal in dank afgenomen. Zeggen dat je ergens even geen zin voor hebt, of puf, of tijd, of dat je eerst iets voor jezelf gaat doen, kan niet overal. Zonde en jammer, want het is zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Als jij vooral op anderen hun behoeftes let, wanneer let je dan goed op jezelf? Als je je na een drukke week toch naar die verjaardag sleept, terwijl je eigenlijk geen puf meer hebt: wie heeft daar wat aan? Jij niet en als de jarige even goed nadenkt, is voor haar/hem toch ook leuker als jullie elkaar zien als je wat meer energie hebt.

‘Je hoort het zo te doen’.

Het heeft te maken met beleefdheid. De dingen die je ‘hoort te doen’. Een vriendin kwam ooit zonder kadootje op mijn verjaardag en ze zei dat ze liever de tijd nam om iets uit te zoeken wat echt bij me paste, dan vlug-vlug iets kopen omdat deze dag het feest was. Dat vond ik eigenlijk heel mooi. En zelf had ik jaren geleden een vriendin aan de telefoon die een heel verhaal begon af te steken. Ik was moe en merkte dat ik mijn aandacht er niet echt bij kon houden. Ik vertelde haar dat en zei dat ze als ze haar verhaal wilde delen, zonder iets terug te verwachten, ze vooral door kon praten. Als ze wilde dat ik echt zou luisteren, en reageren, dan konden we beter morgen even bellen. Ze was even verbouwereerd, maar later waardeerde ze mijn eerlijkheid. Mijn ‘egoïsme’ leverde later volle aandacht op/

Jouw grenzen

Zorg goed voor jezelf. Ben eerlijk,. Geef je grenzen aan. Een ander kan dat niet voor jou (of soms, als het veel te laat is). Daar hebben zowel jij als anderen wat aan. En zoals een bekende uitspraak zegt ‘als iedereen aan zichzelf denkt, wordt er niemand vergeten’.

In 2012 verscheen er iedere dinsdag een mijn artikel van mij op de oude site van Vrouw & Passie. Bekijk ze hier allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.