Op weg naar 10 dagen stilte

Al jaren van plan, mezelf maanden geleden opgegeven en morgen is het zover: ik ga naar een 10daagse Vipassana stilte meditatie retraite in België.
Niet praten, niet communiceren, niet lezen, niet schrijven. Geen mobiel. Geen laptop.
Wat wel? Heel veel mediteren. En ontdekken wat er in mijn lichaam en hoofd gebeurt als er weinig input van buiten komt.

Vipassana-meditatie is een eenvoudige, praktische en non-sektarische techniek, die de beoefenaar in staat stelt door middel van zelfobservatie zelfkennis te verwerven. De toepassing ervan maakt het mogelijk mentale spanningen op te lossen en een positiever, evenwichtiger en gelukkiger leven te leiden. Het is de kunst om te leven.

Een tijd zonder mobiel en laptop lijkt me heerlijk. Het idee dat ik zonder boek en pen & papier in de trein ga zitten vind ik onwennig. Me voorstellen dat ik morgen daadwerkelijk mijn mobiel voor langere tijd uit en aan de kant ga leggen boezemt me eigenlijk ook wel angst in: ik ben er zo aan gewend geraakt dat deze altijd ergens in mijn buurt is.

Ik en daarbij mijn onderneming zijn bijna twee weken niet bereikbaar. De inschrijvingen voor mijn online cursus zijn geautomatiseerd, dus dat kan gewoon doorgaan. Iemand anders neemt mijn Waarmaakdagtaken over. En de rest moet wachten.

De retraite lijkt me moeilijk. Interessant. Pijnlijk. Verwarrend. Rustgevend. Onwennig. Verhelderend. Irritant. Mooi. Loslatend. Vreemd. Overweldigend. Bijzonder.

Ergens eind oktober zal ik vast weer van me laten horen!

Ook behoefte aan meer stilte?
– Op de zondag dat de Wintertijd ingaat,  is het de Dag van de stilte. Via deze site kan je per provincie kijken wat er te doen is. Ook kan je zelf een stilte-activiteit 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.