Weg met je smoesjes en aan de slag

Het is me opgevallen dat niet iedereen die aan mijn online cursus ‘Wat wil ik nou écht? En nu aan de slag!’ begint, deze ook afmaakt. Een enkele keer heeft dat een geweldige reden (‘Ik heb mijn ultieme baan ineens gevonden!‘ of ‘Door het doen van de eerste opdrachten is er zoveel in beweging gezet dat ik mijn droomplan al volop aan het uitvoeren ben‘).

Maar meestal zijn het geijkte smoesjes. Door vele mensen gebruikt. Bij het (niet meer) volgen van allerlei soorten cursussen en trajecten die iets te maken hebben met zelfonderzoek en zelfontplooiing.

Hieronder in willekeurige volgorde een rijtje veelgebruikte smoesjes:

 1. Ik heb me wel aangemeld, maar heb er toch geen tijd voor.
 2. Ik vind het zo’n gedoe dat ik zelf naar een site moet gaan om de opdrachten te doen.
 3. De opdrachten doen kost tijd, daar had ik niet op gerekend.
 4. Door de opdrachten ontdek ik van alles over mezelf en dat vind ik eigenlijk maar niks.
 5. Ik heb even pauze genomen, maar ga er heus snel mee verder.
 6. Ik kwam ergens niet uit en ben toen maar gestopt.
 7. Ik weet niet of ik er wel aan toe ben om mijn leven overhoop te gooien.

Wat zonde.

Je wil iets veranderen in je leven. Hebt de stap gezet om een cursus te volgen. Er voor te gaan. En dan blokkeert er iets. Dat verwoord je in een geweldig klinkende smoes. Waardoor je het voor jezelf kan verantwoorden om niet verder te gaan. En dat ligt niet aan jou, nee, het ligt aan de omstandigheden. Iets buiten jezelf.

En wat als je eens goed kijkt naar de smoezen? En naar wat ze over jou zeggen?

Een uitleg op bovenstaande punten:

 1. Weet je nog waarom je jezelf hebt aangemeld? Wat je wens was? Kan je er wel weer tijd voor maken als je je eigen doel weer voor ogen hebt?
 2. De cursus heet ‘en nu aan de slag’, als je dit niet eens kan opbrengen voor jezelf…
 3. Op onderzoek gaan, kost tijd. Het volgen van een cursus kost tijd. Gun het jezelf om hier tijd voor te maken!
 4. Als je nooit iets ontdekt over jezelf, zal je ook nooit veranderen. En iets in jou is niet tevreden met je leven nu loopt, anders had je jezelf niet aangemeld. Blijf je liever ontevreden over je leven nu? Of ga je het aan met kans op ontdekkingen en verbeteringen?
 5. Ai.. van uitstel komt bijna altijd afstel. Of heb je jezelf een deadline gesteld wanneer je weer verder gaat?
 6. Wat jammer! Heb je wel de kans genomen om even te mailen met degene die de cursus gemaakt heeft? Of het er met iemand anders in je omgeving erover gehad, voor een andere blik?
 7. Meedoen aan een cursus houdt niet automatisch in dat je leven overhoop gegooid wordt. Het zorgt er wel voor dat je dingen over jezelf ontdekt. En vervolgens kan je zelf kijken of en wat je daarmee wil en kan doen.

Ik ben heel goed in het bedenken van dit soort smoesjes. Ruim 13 jaar lang was ik op zoek naar de perfecte baan voor mij. En gek genoeg kwam deze maar niet op mijn pad. Wel veel banen. Maar niet ‘de’ goede. Daar kon ik niks aan doen. Ik geloofde volop in redenen als ‘het zit me niet mee’, ‘ik krijg gewoon geen kans’, ‘dit is niet het goede moment’, ‘ik heb er geen tijd voor nu’, ‘ik vond het te moeilijk’, ‘er zijn ook wel heel veel sollicitanten’.

Achteraf waren het smoesjes. Die ik zo overtuigend wist te brengen, dat ik er zelf in was gaan geloven. Wat een verademing, toen ik op een dag ontdekte dat ik er ook voor kon kiezen om niet meer in deze smoesjes te geloven. En in plaats daarvan wél te gaan doen wat ik zou willen. En zo ben ik begin 2010 mijn eigen onderneming gestart.

Smoesjes onder ogen zien vond ik eng. En dat vind ik nu soms nog steeds. Een smoesje geeft namelijk veiligheid. Een warme geborgenheid. Een fijne reden om alles te laten zijn zoals het was. Zoals je het kent. Ook al vind je het niks: het is wel vertrouwd. Maar als dat vertrouwde helemaal niet bij je past, dan is het toch tijd om los te laten. Zodat je kan groeien. Kan veranderen. Naar de persoon die je bent.

En dat gun ik iedereen.

Daarom heb ik in de maand oktober een speciaal aanbod. Iedereen die zich in deze maand aanmeldt voor de online cursus ‘Wat wil ik nou écht? En nu aan de slag!’ krijgt voor slechts €40,- extra iedere week persoonlijke mailbegeleiding van mij. Ik zal je antwoorden op de wekelijkse voortgangsvragen lezen en er feedback op geven. Dit kan confronterend zijn, want zoals gezegd: ik herken alle smoesjes en trap er niet in. Hierdoor geef jij jezelf de kans om nog intensiever en dus met meer resultaat de cursus te volgen. En door mijn uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van werk zoeken, zelfontplooiing en zelfstandige ondernemingen zorg ik er voor dat je nog meer stappen zet.

Weg met je smoesjes en aan de slag!

Meteen inschrijven en aan de slag? Dat kan via deze link.
Eerst meer over de cursus lezen? Dat kan via deze link.

“Succes is niet definitief en falen is niet fataal: het is de moed om door te gaan die telt.”
Winston Churchill

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.