Werk jij omdat het moet of omdat jij waarde wil toevoegen?

Werken en geluk zijn voor mij aan elkaar verbonden. Vanaf dat ik jong was zag ik om me heen zoveel mensen die druk aan het doen waren over hun werk. Aan het zwoegen. Erover mopperen. Dat klonk nooit echt gezellig. Of leuk. Dat leek me niet hoe het zou moeten zijn. Kunnen zijn.

Werk was toch geen noodzakelijk kwaad dat je moest doorstaan om vrije tijd te verdienen? Het was toch juist het middel waarmee je kon bijdragen aan je eigen geluk? Datgene dat je zo kon inrichten om ervoor te zorgen dat je helemaal tot je recht komt? Dat heb ik dan ook lang na gestreefd.

Een jaar of 13 heb ik er veel nadruk op gelegd. Werk was een heilig ding voor me geworden, ik voelde me van tijd tot tijd gelukkig, maar mijn grootste geluk zou ik ooit in de ultieme baan vinden. Na mijn afstuderen ben ik zo’n 13 jaar van baan naar baan gegaan. Steeds zoekend, lerend, ontdekken.

Mijn ultieme baan heb ik inmiddels gevonden in mijn eigen onderneming. En de laatste tijd besef ik dat ik anders ben gaan kijken naar bepaalde dingen. Zo doe ik betaalde klussen, werk dat niet meteen of misschien wat oplevert en dingen die geen geld opleveren. Die laatste categorie noemen mensen die geen onderneming hebben vaak vrijwilligerswerk. Ik heb heel veel vrijwilligerswerk gedaan in mijn leven en dit valt er voor mij niet onder.

Alles wat ik doe draagt bij aan mijzelf als mens. En daarbij aan mijn onderneming. De scheidslijn tussen werken en niet werken is minder afgebakend. Wel voelen sommige dingen meer als werk dan andere.

De vraag die ik mezelf steeds vaker stel is: ben ik van waarde als ik dit doe? Is het waardevol als ik hier mijn energie, tijd en aandacht aan besteed? Als eerste voor mezelf. En daarna ook voor anderen. Al kan ik dat niet voor anderen bepalen. Dat is aan hun.

Ik wil me alleen bezighouden met het doen van de dingen die ik waardevol vind. Dat zijn de dingen die als vanzelf gaan, die me geen moeite kosten, waar ik soms niet van in slaap kan komen omdat ze als vrolijke ideeën en plannen in mijn hoofd rondbanjeren. Dat geldt zowel voor werk als privé. Al is die scheidslijn er niet altijd even duidelijk.

Ik kom het beste tot mijn recht als ik iedere week mijn tijd, energie en aandacht besteed aan een goede mix tussen afspraken, reizen, lezen, schrijven, leren, creëren, offline, online, tijd zonder mensen en tijd met mensen. Als die mix klopt, dan voel ik het geluk regelmatig door me heen stromen. En dat is me veel waard!

* Om te lezen:
mijn 52 blogs over mensen die werk doen dat ze leuk vinden

6 Comments

 1. Waauw, Katja! Die mix van activiteiten, daar ben ik ook achtergekomen voor mezelf. Dat is waar ik mee bezig wil zijn. Wat een bevrijding is dat voor mij. Het mag, het bestaat!

  Ik voel mij helemaal resoneren met je. En dat voelt fijn. Het geeft me een duw om echt voor 100% mijzelf te gaan. Gedaan met ‘jobkes’. Voor mij is werk lang geladen geweest met ‘niet leuk, lastig’ en ook zoals jij zegt ‘noodzakelijk kwaad, zodat je daarnaast leuke dingen in je vrijetijd kan doen’, alias leven van weekend naar weekend. Bah, daar wil ik niet meer aan meedoen. Al verklaren ze me in mijn directe omgeving goed gek, want werken ja, dat moet.

  Blij dat ik zo’n inspiratie mag tegenkomen, zodat het mijn gevoel versterkt dat ik het toch voor mezelf bij het juiste eind heb.

  Yes 😉

 2. Hoi Katja, naast je inspirerende vragen over waarde ontpopt je blog de vraag in mij: welke waarde voeg ik toe? Deze is inspirerend voor mij mbt werk dat ik zoek. Het brengt mij een positieve insteek bij het anders solliciteren naar een baan. Dank je wel voor de inspiratie die had ik even nodig na wat geploeter, gezucht en gesteun…. 🙂

 3. Hoi Katja,

  Leuk stuk! Gaat erg over waar ik nu mee bezig ben, de transformatie van moeten werken naar dingen doen die ik leuk vind en daar geld mee verdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.