Werken in de juiste gemoedstand

Mensen vragen zich weleens af hoe mijn dagen als ondernemer eruit zien. Wat ik allemaal doe op een dag. Dat wisselt echt van dag tot dag. Ik ben in ieder geval niet iemand die gedisciplineerd werkt. Ook maak ik geen schema’s over wat voor werk ik precies in welk tijdsblok ga doen.

Een werkdag kan bij mij zo beginnen:

Ik loop wat rond, ga eerst in de ene stoel zitten, dan in de andere, loop naar het raam, kijk naar de wolken, lees een paar bladzijden uit een boek, zet thee, orden mijn bakje pennen, klap de laptop open, zet een liedje op, klap de laptop weer dicht, rommel in een laatje, doe de afwas, lees een artikel in een tijdschrift, verplaats een plant, bekijk mijn agenda, lees de achterkant van een oude kaart, wandel een blokje om, ruim wat op, schrijf een vleugje inspiratie op.

Zo kan ik uren doorbrengen zonder iets te doen. Of nou ja, ik doe van alles, maar vaak niet dat wat ik eigenlijk van plan was. Veel van mijn werkdagen thuis beginnen zo. Dat klinkt wellicht nogal onproductief, maar inmiddels ben ik er wel achter dat dit voor mij vaak het beste werkt. Dat ik dit nodig heb om later wél productief bezig te zijn. Dat dit de aanloop is om een paar uur of dagen later ergens uren geconcentreerd aan te werken.

Ik stem altijd af op de juiste gemoedstoestand in mezelf. Ik luister naar mijn lichaam, naar mijn gevoel, naar wat voor energie ik heb. Soms duurt dat maar even en soms een paar uur.

Dit is de manier waarop ik onderneem, werk, leef.

Mede daarom zorg ik ervoor dat ik niet iedere dag afspraken heb en dat ik mijn dagen grotendeels zelf kan inrichten. Een drukke planning en strakke deadlines werken niet zo bij mij. Ik neem en heb liever de tijd, dan kom ik veel beter tot mijn recht. En daarmee alles wat ik doe ook.

Soms ben ik er benieuwd naar of ik meer gedaan zou kunnen krijgen als ik gedisciplineerder te werk zou gaan. En vraag ik me af of ik alles niet anders zou moeten doen. Ook twijfel ik er weleens over of ik wel zo ‘mag’ werken, want ik voel me bijna schuldig tegenover mensen die iedere werkdag volop uren knallen. Ik streef ernaar om mijn eigen weg te blijven volgen, maar ik ben ook maar eens mens, en als ik me ineens weer druk maak over wat anderen ergens van kunnen vinden, kan ik daar ook onzeker van worden. Ik weet wel dat ik enorm humeurig, moe en onproductief word als ik mezelf verplicht om iets achter mijn laptop te doen als het niet het goede moment is.

Ik probeer en blijf zoeken, want de absolute en enige waarheid in deze bestaat niet, is mijn mening. Iedere minuut ververs ik als mens, dus een fijne manier die een paar maanden geleden perfect bij mij paste, kan nu zomaar aan vervanging toe zijn.

In mijn zoektocht heb ik vele boeken over time-management, slimmerwerken en lifehacking gelezen. Overal neem ik iets uit waar ik baat bij denk te hebben. Sommige blijven. Andere verdwijnen weer uit mijn leven.

Zo werken is voor mij de ultieme vrijheid die ik bij het ondernemen vind horen. Werken op de manier en wijze en het tempo dat bij mij past. Op dat moment. En ik hoop dat jij de vrijheid hebt -of neemt- om de manier te vinden die bij jou past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.